Artiklar

”4th of July” – USA:s nationaldag

4 of July-fyrverkerier vid Kapitolium, Washington D.C.
Den fjärde juli, 4th of July, är USA:s nationaldag. Men varför firas nationaldagen just den fjärde juli och hur ser de traditionsenliga festligheterna ut?

Den fjärde juli 1776 signerades den amerikanska självständighetsdeklarationen. Med denna handling bröt sig de 13 före detta brittiska kolonierna ut från Storbritannien. Det blev grunden för dagens Amerikanska förenta staterna, som i dag är en federal republik. USA:s nationaldag, Independence Day, firas alltså den fjärde juli till minne av nationens självständighet. Men medan de viktiga dokumenten signerades den fjärde juli, röstade den amerikanska kongressen igenom beslutet att bryta sig loss från Storbritannien redan två dagar tidigare.

Än i dag är nationaldagen en viktig nationell helgdag och en symbol för amerikansk patriotism.

Så firade man de första åren

I Philadelphia, staden där självständighetsdeklarationen signerades, anordnades 1777 det första firandet av nationaldagen. Man höll patriotiska tal och sköt 13 salutskott, ett för varje fri stat. Dessutom anordnades parader och fyrverkerier, två traditioner som följs än i dag. Tidningen Pennsylvania Evening Post rapporterade om firandet och framförallt om fyrverkerierna som avfyrades från parken the Commons. Såhär skrev tidningen: ”till kvällen genomfördes en storslagen uppvisning av fyrverkerier (som började och avslutades med 13 raketer) i the Commons, och staden blev vackert upplyst”.

Innan den Amerikanska revolutionen inträffade, firade gärna de britter som hade kolonialiserat Nordamerika den Engelska kungens födelsedag. Varje år hyllades monarken med allt från tal och processioner till brinnande bål. Efter den nyvunna självständigheten anordnades en låtsasbegravning av Kung George III under sommaren 1776. Begravningen symboliserade slutet på den brittiska stormaktens grepp om de nu självständiga staterna i USA.

Två av de politiker som författade självständighetsförklaringen, John Adams och Thomas Jefferson, dog båda den fjärde juli 1826 – på dagen 50 år sedan de signerat den författning de utformat.

Så firas nationaldagen 4th of July i dag

Från och med 1938 är nationaldagen en nationell helgdag, och många skolor, affärer, banker och postkontor håller stängt. Festligheterna pågår ofta i en vecka. På nationaldagen pågår runt om i USA parader, och på militärbaser i landet skjuter trupperna salut. Till kvällen firas det med fyrverkerier. Den amerikanska flaggan hissas upp i flaggstången eller viftas med på gatorna. Under dagen firar många genom att umgås med familj och vänner, och enligt tradition ses man gärna för att ha picknick eller grilla. På grillfesten, så kallad barbecue, äts gärna revbensspjäll, hamburgare serverade med coleslaw, cajunskryddad kyckling med rostade grönsaker och grillade majskolvar.

Städer runt om i landet anordnar ofta storslagna festligheter. Ett av de mest populära sker i New York. Här pågår fyrverkerierna i 25 minuter, under vilka cirka 40 000 fyrverkeripjäser skjuts upp, och antalet åskådare på plats är runt tre miljoner, även om showen även sänds över rikstäckande tv. I Washington D.C., huvudstaden i Amerikas förenta stater, sker varje år en av de största paraderna. Mellan politiska och historiska monument tar sig paraden fram genom Washington D.C.

Missa inte:

Nationaldagen – varför firar vi den sjätte juni?

Och du har väl inte missat vår podcast Historia Nu?