Artiklar

50-talets julfirande

Julfirande på 50-talet
På 50-talet upplevde Sverige en högkonjunktur. Man hade nu råd med att leva ett bekvämare liv med olika tekniska prylar som började bli allt vanligare i svenska hushåll – allt från TV till tvättmaskiner. Hur firades julen då?

Det var på 50-talet som televisionen slog igenom i landet. En TV-apparat stod säkert med på mångas önskelistor. De som redan hade en hemma fick lyssna på Bengt Feldreich under julen 1959 – han var nämligen den första julvärden på SVT. Feldreich är fortfarande en del av det svenska julfirandet genom att vara berättarrösten i Kalle Anka och hans vänner önskar God jul, som började sändas 1960.

Det är också på 1950-talet som Sveriges Radio börjar sända en julkalender för de yngsta. Den följdes av SVTs julkalender 1960, som har etablerat sig som en jultradition hos svenska barn.

På julbordet fanns bland annat julskinka, Janssons frestelse och lutfisk. Om vi tittat ut genom fönstret under julmiddagen 1955 hade vi sett hur allt täcktes i vitt. Det var året med mest snö under hela decenniet – i Stockholm föll 50 centimeter snö!

Boken Mitt 50-tal tar oss med på en spännande resa till 1900-talets mittpunkt. Bilderna fångar några av de mest betydelsefulla ögonblicken från tiden då Coca-cola introducerades, Kalles kaviar kom i tubform och rock n roll slog igenom.