På 70-talet dansade ungdomar till ABBA i utsvängda jeans och många lämnade föräldrahemmet för ett kollektivboende. Världen drabbades av lågkonjunktur och oljekris. Samtidigt kortades arbetsveckan och folk började njuta av mer fritid och förlängd semester. Allt fler svenskar började avstå från det traditionella svenska julfirandet för semester på varmare breddgrader.
Trots det fortsatte den svenska julen att vara lika stark som alltid. Färg-TV tog sig in i allt fler vardagsrum och stärkte sin närvaro i svenska familjers julaftnar. SVT:s julkalender hade börjat sändas decenniet innan, och 1975 visas Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton för första gången. Filmen är ännu en stor del av den svenska julen, och den sänds fortfarande på kvällen den 24 december.
Några exempel på populära julkalendrar från 70-talets är ”Trolltider”, ”Fem myror är fler än fyra elefanter” och ”Julius julskötare”, vars huvudroll spelades av Björn Skifs.
På barnens önskelistor kunde bland annat stå den japanska leksaksapan Monchhichi. Den lanserades 1974 och blev en storsäljare under juletiden.
Även om 70-talets julfirande är oss familjärt är det en del klassiska traditioner som var relativt nya då. Det var först på 70-talet som köttbullarna, ett av julbordets viktigaste element, etablerades på riktigt. Det var även under den tiden som julkrubban fick ett bredare genomslag inom Svenska kyrkan. Den hade länge varit kontroversiell när invandrande katoliker tog med sig seden, och är nu en vedertagen del av julen.
Den rikt illustrerade boken Mitt 70-tal skildrar decenniet år för år. Med den kan du (åter-)uppleva en tid då kampen för ett jämställt land tog ordentlig fart, sporten nådde sin storhetstid, och demonstrationer blev vardagsmat.