Artiklar

Angela Merkels tid vid makten

Angela Merkel

Angela Merkel är en av Europas mäktigaste politiker och den regeringschef som suttit längst tid på sin post. Hon av vår tids mest tongivande politiker. Vi tittar närmare på Merkels politiska karriär.

I september 2021 går Tyskland till val. Nuvarande förbundskansler Angela Merkel har vunnit de senaste fem valen, men hon kommer inte att ställa upp igen. Hennes tid som förbundskansler avslutas det här året.

Angela Merkel har internationellt kallats för Europas drottning och den fria världens ledare. I Tyskland är hennes smeknamn Mutti, mamma. Och Merkels tid som förbundskansler har varit händelserik. Hon har lett Tyskland genom en eurokris, flyktingströmmar, EU:s Brexitförhandlingar och en pandemi.

Från prästdotter till förbundskansler

Angela Merkel växte upp i Östtyskland, dit pappa Horst Kasner och mamma Herlind Kasner flyttade 1954 när Angela var tre månader. Östtyskland var då nybildat och Horst Kanser skulle dit och jobba som präst. Så fann sig familjen vid prästgården i Templin, åtta mil norr om Berlin.

Angela Merkels väg till politiken var krokig. Hon studerade fysik vid universitetet i Leipzig och doktorerade i kvantfysik 1986. I den sista östtyska regeringen innan den tyska återföreningen var Merkel taleskvinna och 1990 blev hon ledamot av Förbundsdagen. Och snart var hon en politiker att räkna med. Hon fick smeknamnet (förbundskanslerns Helmut) Kohls Mädchen, Kohls flicka. 1991-1994 var Merkel minister för kvinno- och ungdomsfrågor, 1994-1998 miljöminister.

Hon valdes till partiordförande för Kristdemokratiska unionen, CDU, den tionde april 2000.

2005 blev Angela Merkel inte bara Tysklands första kvinnliga förbundskansler, utan även den första från forna Östtyskland. Hon var även den yngsta på posten. Mycket skiljde henne från de andra politikerna i partiet. Kvinna, östtysk, protestantisk och naturvetare i ett kristdemokratiskt parti, som enligt tyska statsvetaren Gerd Langguth dessförinnan styrts av medelålders katolska män, ofta jurister, som framförallt kom från sydvästra Tyskland.

Eurokris och framväxt av högerpopulistiska AFD

Merkels andra regeringsperiod påverkades framförallt av den då rådande eurozonens skuldkris under och efter finanskrisen. Under början på 2010-talet engagerade sig Merkels regering för att undsätta de skulddrabbade euroländerna. Detta innebar bland annat att sjösätta ett ekonomiskt stödpaket till Grekland, vilket väckte kritik hos många i Tyskland.

Vid valet 2013 kom det nybildade populistiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) precis under femprocentsspärren till förbundsdagen. Det eurokritiska och främlingsfientliga partiet fick även sju platser i valet till EU-parlamentet i maj 2014. Framförallt lockade partiet de borgerligt konservativa kristdemokrater som ansåg att Merkel drivit en allt för vänsterorienterad politik. Hon hade ökat de sociala bidragen och röstat nej till kärnkraft, och dessutom använt tyska skattebetalares pengar för att hjälpa skuldsatta europeiska länder som drabbats hårt av den finansiella krisen under början 2010-talet.

Från flyktingkris till pandemi

Merkel ledde också Tyskland genom Europas allvarligaste flyktingkris sedan andra världskriget. Under hösten 2015 flydde hundratusentals migranter från konflikter i Syrien, Afghanistan och andra länder till EU.

Angela Merkel drev en generös flyktingpolitik. Över en miljon migranter anlände till Tyskland 2015. »Kunde vi rädda bankerna så kan vi rädda flyktingar« sa förbundskanslern och förkunnade att Tyskland skulle hålla sina gränser öppna inför den humanitära nödsituationen. Trots detta upphävde Merkel tillfälligt Schengenavtalet och återinförde gränskontroller mot Österrike i september 2015.

2015 utsågs Merkel till Årets person av tidningen TIME.

Merkel avgick som partiordförande för CDU 2018. Fram till januari 2021 ledde Annegret Kramp-Karrenbauer partiet. Men den 16:e januari 2021 tog Armin Laschet över posten för de tyska kristdemokraterna.

Merkels senaste år vid makten har dominerats av coronapandemin. Vad som händer under hennes återstående tid som förbundskansler återstår att se.

Vill du veta mer om Angela Merkels politiska karriär? Läs Stefan Kornelius biografi Angela Merkel. För den intresserad av politiska biografier rekommenderar vi även Anne Fuldas biografi av en annan europisk ledare – Emmanuel Macron.

Biografier om nutida politiker

Angela Merkel

85 kr

»En mycket läsvärd biografi … detaljrik skildring av Merkel som människa och politiker.« Skaraborgs Allehanda

En högaktuell biografi om världens mäktigaste kvinna

Vi möter en av vår tids mest tongivande politiker, i denna första biografi om Angela Merkel på svenska. Hon har blivit en samlande kraft för 2010-talets splittrade Europa i en alltmer komplex värld, med eurokris och flyktingströmmar.

Angela Merkel är den europeiska regeringschef som suttit längst på sin post. Och som EU:s mäktigaste politiker har hon förändrat synen på Tyskland. Med det numera klassiska uttalandet »Kunde vi rädda bankerna så kan vi rädda flyktingar« markerade hon för omvärlden att Tyskland står för en generös flyktingpolitik. Men vem är denna extraordinära kvinna? Är hon en kallhamrad realpolitiker eller drivs hon av ett genuint rättvisepatos?

Stefan Kornelius är chef för den utrikespolitiska avdelningen på Süddeutsche Zeitung, och i sitt arbete har han haft nära kontakt med Merkel sedan 1989. Hans porträtt av henne är en fascinerande och insiktsfull skildring av världens mäktigaste kvinna.

Angela Merkel utsågs till Årets person 2015 av den amerikanska tidningen TIME.

Du kanske också är intresserad av...

Svensk politik

»Med nerv, inlevelse och stor sakkunskap [berättar Per T Ohlsson] om hur Sverige blev Sverige … Det är en ytterst levande och mångfacetterad skildring som kommer att få många läsare.« Svenska Dagbladet I samband med valåret 2014 gav vi ut det första moderna standardverket om Sveriges politiska historia från 1809 till våra dagar, författat av den välkände och prisbelönade journalisten Per T Ohlsson. Denna uppdaterade och reviderade tryckning av boken innehåller även kapitel om valet och regeringsbildningen 2018–2019.

Svensk politik skildrar landets politiska utveckling under 200 år. På ett levande och kunnigt sätt berättar Per T Ohlsson om viktiga händelser, centrala förgrundsfigurer och symboliskt laddade ögonblick. Det är också en fängslande skildring av hur det moderna Sverige formas.

Per T Ohlssons bärande tes är att Sverige är en utpräglad samförstånds- och förhandlingsdemokrati. Det har inte saknats hårda motsättningar, men de har inte tillåtits gå helt över styr. Besinning är den röda tråden i Sveriges politiska liv.

Margaret Thatcher

Våra Print on Demand-titlar är för närvarande pausade, och planeras återkomma i maj.
Älskad, hatad och omstridd som få!

Mer än tjugo år efter sitt fall väcker Storbritanniens första kvinnliga premiärminister fortfarande starka känslor. Som kvinna, född i en medelklassfamilj på den engelska landsbygden, var hennes chanser att bli politiker låga, och att bli premiärminister egentligen lika med noll. Men hon lyckades med det omöjliga och gick inte bara långt, utan längst. Margaret Thatcher kom att leda ett korståg mot vad hon och hennes anhängare uppfattade som ett socialistiskt samhälle. Hennes hårdföra politik och auktoritära ledarstil gav henne dock många fiender samt epitetet »Järnladyn«. 1990 tvingades hon avgå under dramatiska former.

Gunnela Björk, docent i historia, har skrivit den första biografin på svenska om Margaret Thatcher. På ett engagerat och initierat sätt summeras hennes liv och gärning, från barndomen på den engelska landsbygden till ålderdomen präglad av svår demens.