Boktips

Årets bästa höstläsning

Avslappnande läsning

Romanälskare eller faktafantast? Årets höstläsning hittar du här.

Välskriven skönlitteratur har på senare år blivit en viktig del av förlagets utgivningsprofil. Samtidigt står vi fast vid det som varit själva hörnstenen i vår utgivning alltsedan förlaget bildades: kvalitativ sakprosa som belyser angelägna frågor och som vilar på en gedigen grund av fakta. Böcker som kan ge oss kunskap om det förflutna, var vi står just nu, och vart vi är på väg.

I höst utkommer till exempel Olle Larsson med en ny biografi om Gustav Vasa – självklar läsning för alla som är intresserade av svensk historia! Och i år är dessutom världens ledande militärhistoriker, Antony Beevor, aktuell med en dramatisk skildring av slaget vid Arnhem.

På lika stabil grund vilar många av våra högaktuella titlar, till exempel De små folkens historia, Demokratins genombrott och Det nya Sydafrika.

Det är några av alla de böcker vi är stolta och glada över när de anländer från tryckerierna. Nedan följer ännu fler boktips inför höstens läsning!

Dick Harrisons bok om Englands historia lovprisas av läsare!

Nu kommer den andra delen. I Englands historia, del 2 skildras 1600-talets inbördeskrig, 1700- och 1800-talens koloniala erövringar och det senaste seklets omtumlande och heroiska historia. Vi får bland annat läsa om skyttegravskriget, blitzen och skapandet av det välfärdssamhälle som födde både Swinging London och punken. Den spännande framställningen sträcker sig ända fram till dagens Brexit.

Dubbelt med Karl XII i oktober

I En sekund är jag evig möter vi bibliotekarien Birgitta som reser till Skåne för att ordna med sin mors begravning och städa ur föräldrarnas gamla lägenhet. Hon hittar en värja från 1700-talet, som är förknippad med en familjemyt. Finns det kanske ett korn av sanning i den?

I samband med 300-årsjubileet av Karl XII:s död utkommer Bengt Liljegrens hyllade biografi om krigarkungen i en uppdaterad utgåva. Författaren bjuder på nya infallsvinklar i en rad omstridda frågor. Ska vi beundra eller beklaga Karl XII?

Den efterlängtade tionde delen i romanserien Släkten!

För tio år sedan, i maj 2008, var det med viss förväntan vi på förlaget packade upp en låda med böcker som just anlänt från tryckeriet. Den innehöll Katarina Mazettis bok Blandat blod, en roman som förde läsarna tillbaka till en av de mest mytomspunna perioderna i svensk historia: vikingatiden.

Blandat blod var först ut i romanprojektet Släkten, som skildrar Sveriges historia ur ett kvinnligt perspektiv. Tio år senare ger vi nu ut den tionde boken. Och fler är på gång!