Artiklar

Atombomberna i Hiroshima och Nagasaki

Det är en vanlig förmiddag i den japanska staden Nagasaki, den 9 augusti år 1945. På ett sjukhus strax nordöst om stadskärnan är aktiviteten i full gång igen efter morgonens flyglarm. Nu närmar sig klockan redan elva. I sjukhusets kapell tar den katolske prästen fader Ishikawa emot patienternas bikt. Nagasaki är en av Japans mest västerländska städer, med en stor grupp kristna.

Doktor Akizuki har precis stuckit en dräneringsnål i sidan av bröstkorgen på en patient som lider av en kollapsad lunga, när han hör ett svagt ljud. Det låga, surrande ljudet av avlägsna flygplansmotorer.

Han fortsätter att arbeta. Så lägger han märke till att ljudet bara växer. Motordånet stegras. Till slut låter det som att flygplanet är precis ovanför sjukhuset. Doktor Akizuki drar först försiktigt ut nålen ur patientens bröstkorg. Sedan kastar han sig omkull på golvet.

Den här augustidagen har det gått tre dygn sedan det amerikanska flygvapnet fällde det första kärnvapnet, Little Boy, över Hiroshima. Effekten blev precis så förödande som man väntat sig. I den amerikanska ledningen talas det med skräckfylld vördnad om detta nya vapen. Men ännu har inte den japanska regeringen gett upp, även om de i ärlighetens namn inte har haft mycket tid på sig att reagera.

Atombomberna är följden av ett forskningsarbete som pågått med växande intensitet ända sedan 1939. Att varje atom innehåller sanslösa mängder energi hade tydligt beskrivits av Albert Einstein i början av 1900-talet, när han presenterade sina tankar om relationen mellan massa och energi. Men samma år som världskriget bröt ut hade fysiker också visat att kärnklyvning var praktiskt möjlig att genomföra, vilket gjorde det uppenbart att man därmed också borde kunna bygga just det som kom att kallas atombomber – vapen som släpper lös en enorm mängd energi genom fission, klyvning av atomkärnor.

Strax efter att denna upptäckt blev känd inledde flera länder sina egna, högst hemliga försök att med hjälp av sin egen nations ledande fysiker utveckla atomvapen, i USA, Tyskland och Sovjetunionen. Det var en kapplöpning i det tysta, där det amerikanska bombprogrammet efter en tid tog ledningen.

In i det sista fortsatte de allierade att vara livrädda för att nazisternas satsning, som leddes av den berömde fysikern Werner Heisenberg, trots allt skulle hinna före. En desperat Adolf Hitler beväpnad med kärnvapen var en skräckinjagande tanke. Därför lades oerhörda resurser på att USA skulle bli först i världen med det nya vapnet.

Och till sist, våren 1945, var allt färdigt. Men vid det laget var Tyskland i princip redan besegrat. Då beslöts istället att nymodigheten, detta teknologiska underverk, skulle användas mot Japan.

Syftet var att tvinga landet att ge upp sitt allt hopplösare motstånd och på så vis kanske spara hundratusentals amerikanska soldaters liv. Samtidigt ville man gärna pröva bomberna i praktiken. Var de verkligen så effektiva som det verkade vid provsprängningarna?

När Little Boy exploderade över Hiroshima infriades alla förväntningar (eller farhågor, beroende på hur man vill se det). Sprängkraften var verkligen enastående. Men ännu hade Japan inte kapitulerat, och ett kodat meddelande som USA lyckades komma över antydde att de inte heller tänkte göra det.
Bomberna i Hiroshima och Nagasaki

Svampmolnet över Nagasaki.

Därför skickades Charles Sweeney ut på den färd, som gjorde att han strax efter klockan elva på förmiddagen den 5 augusti passerade över sjukhuset där doktor Tatsuichiro Akizuki befann sig. En kort stund därefter öppnade sig en lucka i molntäcket över staden, flygplanets bombriktare fick syn på en idrottsplats, och Fat Man föll från himlen.

Doktor Akizuki hörde först ingen smäll. Det enda han märkte var att rummet han befann sig i fylldes av ett vitt, bländande ljus, starkare än en blixt. Sedan hördes ett dån, och han kände ett enormt tryck över hela kroppen och pressades ner mot golvet. Han kände sig yr, och det ven i öronen. Efter vad som måste ha varit flera minuter kunde han ta sig på fötter. Alla patienter var täckta med vitt damm, märkte han, men ingen verkade allvarligt skadad.

Först fylldes han av en enorm lättnad. Men så såg han ut genom fönstret. Han såg åt sydväst, in mot Nagasakis centrum. Och stelnade av fasa.

Himlen över staden var svart som tjära och täckt med tjocka rökmoln. Under allt detta svarta hängde en tät gulbrun dimma, som dolde allting. Sakta, sakta klarnade dimman, och själva marken blev synlig. Då såg han att alla byggnader i staden brann, stora som små. Brann gjorde också alla elektricitetsstolpar och alla träden på kullarna. Men att säga att de brann var inte nog, skrev Akizuki senare. Det var som om själva jorden spydde ur sig eld och rök, som om flammorna vällde upp ur underjorden. En ocean av eld, en himmel av rök.

Det måste vara jordens undergång, tänkte han.

Artikeln är ett utdrag från...

101 historiska händelser

85 kr

»Intressant, roligt och upplysande i en skön mix av det välkända och det mindre kända, storpolitik och vardagshändelser. Storslaget!« Mattias Göransson, chefredaktör, magasinet Filter

En ny spännande del i succéserien ”101 historiska …”!

Hur gick det egentligen till när Djingis Khan föll av sin häst och dog, när Marie Antoinette förberedde sig inför sin avrättning, eller då den första månlandningen bara var sekunder från att sluta i katastrof?

Boken 101 historiska händelser är en del i Historiska Medias populära 101-serie. Precis som de tidigare böckerna är den full med överraskande och
tankeväckande texter om enskilda händelser. Samtidigt fungerar boken som en underhållande och lärorik världshistoria i miniatyr.

101 historiska händelser är helt enkelt den utmärkta presentboken till gammal som ung, besserwisser som gröngöling!

Författaren Magnus Västerbro är historiejournalist med en bakgrund på Dagens Nyheter och reportagemagasinet Filter. De övriga böckerna i Historiska Medias 101-serie har tillsammans sålt i över 80 000 ex.

Du kanske också gillar...

Kalla kriget

185 kr
Knappt hade det nazityska monstret besegrats förrän världen på nytt slets sönder i en kamp mellan nya fiender.

I andra världskrigets kölvatten sänkte sig en järnridå som delade Europa i två väsensskilda block, med det kommunistiska Sovjetunionen som den ena sidans dominant och det kapitalistiska USA som den andras. Ingen skulle lämnas oberörd av den lågintensiva strid mellan ideologier som kom att prägla de kommande 45 åren.

I denna bok berättar historieprofessor Dick Harrison om en kamp som överskuggade allt. Kalla kriget fördes inte primärt av soldater på fysiska slagfält, även om ett flertal blodiga konflikter kom att utkämpas i dess skugga. Istället stod uppgörelsen på politikens, kapprustningens och faktiskt även kulturens område.
Boken ingår i serien Världens dramatiska historia.

Japans historia

Våra Print on Demand-titlar är för närvarande pausade, och planeras återkomma i maj.
»Fascinerande läsning.» Allt om Resor

Det hypermoderna Japan är fullt av historia. Bland skyskraporna döljer sig gamla tempel och anrika trädgårdar. Traditioner och ritualer är en viktig del av vardagen.

Japans historia ger en djupare förståelse för detta fascinerande land, dess kultur och samhällsliv. Skildringen börjar med det forntida stamförbundet. Vi följer sedan utvecklingen från krigarsamhälle till den nya tiden, då landet expanderade till en stormakt. Författarna beskriver även Japans ställning i andra världskriget och uppbyggnaden efter krigsslutet, som gjort att Japan idag efter USA och Kina är världens största ekonomi.

Bombkrigets historia

Våra Print on Demand-titlar är för närvarande pausade, och planeras återkomma i maj.
Bombkrigets historia är en berättelse om mänsklig ondska, men också om hjältemod och gripande människoöden. Offren fanns i det gasbombade Marocko 1926, i eldstormens Hamburg 1943, i Hanoi 1972 eller i det likaså gasattackerade Halabja 1988.

Men offren fanns också i luften: Av de amerikanska och brittiska flygare som under andra världskriget angrep mål i Tyskland dödades mer än hälften. Tiotusentals unga män störtade mot en säker död, medan andra lyckades rädda sig med fallskärm, ibland för att lynchas när de landade.

Lars Ericson Wolke har skrivit en flyg- och militärhistoria som sätter människorna, idéerna och moralfrågorna i fokus.