Artiklar

Belgravia – från sumpmark till världsberömd arkitektur

Hjärtat av Belgravia: Belgrave Square. Foto: Ben Brooksbank

Ett av världens dyraste bostadsområden är Belgravia i London. Här har kändisar och politiker som Neville Chamberlain bott. Det är svårt att föreställa sig att från början var området sumpmark.

Grosvenor och Cubitt

Det exklusiva Belgravia växte fram under 1820-talet. Ansvarig var Richard Grosvenor, den andre markisen av Westminster. Namnet Belgravia kommer från en by nära familjens egendom i Cheshire.

Stora delar av området designades och byggdes av den välkände arkitekten Thomas Cubitt. På den norra och västra sidan av torget Eaton Square ligger byggnader som anses exemplifiera arkitekten Cubitts byggnadsstil och design. Belgravia blev ett av arkitektens mest berömda verk. Arkitekturen är än idag anmärkningsvärd för sin grandiosa stil och enhetskänsla. I området finns även en mycket populär gastropub döpt efter Thomas Cubitt.

Sumpmarken “Five Fields”

Idag är det svårt att föreställa sig Belgravia innan Grosvenor och Cubitt. Men innan andremarkisens finansiering och arkitektens arbete var området känt som Five fields, fem fält, ett sumpmarksområde som sträckte sig från Hyde Park till floden Thames. Här höll bovar och banditer till, inte aristokratin.

Men i slutet av Napoleonkrigen (en serie krig mellan Napoleons franska kejsardöme och olika koalitioner i Europa som pågick från 1803 till 1815) pågick en enorm expansion av bostäder i London. Därför bestämde sig även Grosvenor för bygga vad som skulle bli Belgravia.

Populärt bland kändisar

Genom historien har kändisar och politiker huserat i Belgravia. En åtta år gammal Wolfgang Amadeus Mozart skrev sin första symfoni här, i hus nummer 180 på Ebury Street. Även kompositörerna Frédéric Chopin och Andrew Lloyd Webber bodde i området. Andra som bott i Belgravia är premiärministrarna Stanley Baldwin och Neville Chamberlain.

Under andra världskriget fungerade Belgrave Square som en samlingsplats för stridsvagnar. Torget bombades därför tre gånger. Trots detta har stora delar av området har överlevt intakt.

Läs mer om London

Du kanske också är intresserad av...

Historien om New York

85 kr
»Författaren tecknar ett personligt, kärleksfullt porträtt av staden han bodde i som barn. Det har blivit ett imponerande stycke nutidshistoria där man får veta massor om verkligheten bakom alla kända namn och händelser som dominerat tidningsrubrikerna. En storslagen berättelse om invandring, utveckling och mänsklig dådkraft. Perfekt presentbok.« Ingalill Mosander
»Det är en oerhört rik text, full av människor och gängslagsmål och små och stora uppror … Ett myller av öden stiger ur boken och blir en alldeles egen gestaltning av det mångfacetterade New York.« Dagens Nyheter

Världens huvudstad. Staden som lockar miljontals turister varje månad. Platsen som svenskar har ett djupt kärleksförhållande till. New York är våra drömmars stad. Men hur mycket känner vi egentligen till om metropolens mångskiftande historia?

I sin bok tecknar den tidigare New Yorkbon Henrik Berggren ett personligt porträtt av stadens 400-åriga historia. Skildringen tar avstamp i den lilla holländska handelskolonin Nieuw Amsterdam, som så småningom blir ett av världens absolut viktigaste maktcentrum.

Henrik Berggren kombinerar historikerns djupa kunnighet med journalistens medryckande språk. Han levererar en fängslande och myllrande berättelse om invandrare från alla världens hörn, politiska revolutionärer, djärva entreprenörer, kapitalistiska rövarbaroner, nydanande konstnärer och framstående intellektuella.

Englands historia, del 2

75 kr

»Dick Harrison gjuter suveränt liv i Englands historia. Det är ingen risk att man slumrar till … Harrisons bok är en särdeles givande historielektion.« Sydsvenskan

»Många av oss kommer att ha stort nöje av Englands historia: som referensverk hemma i bokhyllan eller som läsning inför Englandsresan.« Svenska Dagbladet

Paris

75 kr229 kr
»Paris är en av världens mest besökta städer, och guideböckerna om staden är otaliga. Därför är det så glädjande att Anna Thulin valt att skriva en bok som både berättar om stadens historia och guidar till olika stadsdelar. Hon har valt ett sätt att förmedla sina historiska kunskaper som passar både förstagångsresenärer och Frankrikeälskare … En trevlig och lärorik läsupplevelse väntar många.« Bibliotekstjänst

En idealisk introduktion till en av Europas viktigaste städer

Paris är staden som ständigt reser sig ur askan efter vikingars anfall, blodiga revolutioner, nazisternas ockupation och nutida terrordåd. Däremellan har kultur, nöjesliv och handel blomstrat och gjort staden till Europas kulturella och politiska epicentrum.

Paris — en stads historia är en vindlande berättelse som spänner över två tusen år. Läsaren får stifta bekantskap med erövraren Julius Caesar, nationalhelgonet Jeanne d’Arc, kärleksparen Pierre Abélard och Héloïse samt Axel von Fersen och Marie-Antoinette, värlsartisten Édith Piaf, den svenske konsuln Raoul Nordling och en rad andra personligheter som alla har skrivit ett kapitel i Paris rika historia.

I journalisten Anna Thulins kunniga och levande skildring av världsmetropolen Paris får läsaren en idealisk introduktion till en av Europas viktigaste städer. Här finns fler än sextio tips till stadens mest intressanta historiska platser.

Rom

85 kr
»Få städer har en så komplex och skiftande historia som Rom. Att då på 300 sidor göra den begriplig och tydlig kräver sin pedagog. Det lyckas Eskil Fagerström, journalist, författare och Italienkännare, med … Ännu en förtjänst är att denna skildring ger vad många reseguider saknar – en förankring i romarnas vardag.« Bibliotekstjänst

Några städer imponerar genom sin ålder. Andra vinner ryktbarhet genom sin politiska, religiösa eller kulturella betydelse. Och så finns Rom, en plats som rymmer alla dessa kvalitéer samtidigt. I Rom: En stads historia tar Eskil Fagerström med läsaren på en svindlande färd genom stadens tretusenåriga historia.

Med ursprung i en enkel herdeby vid Tibern blev Rom hjärtat i antikens mäktigaste imperium, romarriket. Under seklen som följde blev Rom kyrkans, konstens, arkeologins, fascismens och slutligen det moderna Italiens huvudstad.

I Rom verkade Julius Caesar, kejsar Augustus, Heliga Birgitta, Rafael, Michelangelo, Caravaggio och drottning Kristina. Här slogs Giuseppe Garibaldi för ett enat Italien, härifrån styrde Benito Mussolini sitt fascistiska rike med järnhand och här föddes den italienska filmen. Ingen plats har haft sådan betydelse för Europas kulturella och politiska utveckling.

Fagerström ger oss även en kunnig analys av dagens Rom – som tyvärr präglas av korruption, segregation, miljöproblem och en i det närmaste obefintlig ekonomisk tillväxt. Som läsare får man, för första gången på svenska, en unik inblick i det moderna och samtida Roms utmaningar.

Eskil Fagerström är journalist, författare och Italienkännare. Rom: En stads historia är hans femte bok. Han har tidigare bland annat skrivit den populära guideboken Mitt Rom.