Artiklar

Christofer Columbus upptäckte inte Amerika

Christofer Columbus

”In fourteen hundred ninety-two,
Columbus sailed the ocean blue/
And found this land, land of the free,
beloved by you, beloved by me.”

Så lyder de första raderna i en berömd dikt som många engelskspråkiga barn får lära sig utantill i småskolan. Frågar man en vuxen amerikan eller engelsman vem som upptäckte Amerika är chansen därför stor att man får svaret ”Christofer Columbus”.

Även i Sverige är det många som fått lära sig att det var Columbus som upptäckte Amerika. Otaliga filmer och tv-serier har förstärkt den uppfattningen. 1992, lagom till femhundraårsminnet av hans seglats, hade till exempel storfilmen 1492 – den stora upptäckten premiär på svenska biografer.

Och visst stämmer det att Christofer Columbus nådde den kontinent vi i dag kallar Nordamerika. Efter att i åratal försökt övertyga det spanska kungaparet Ferdinand och Isabella om att stödja hans resa västerut lyckades Columbus i början av 1492 få dem att satsa pengar på projektet.

Den 3 augusti samma år lämnade Columbus Spanien med tre fartyg och 120 besättningsmän. Drygt två månader senare, strax efter midnatt den 12 oktober 1492, siktade expeditionen land. Troligen var det ön Guanahani i nuvarande Bahamaöarna, och det är den händelsen som brukar beskrivas som början på Columbus stora upptäckt.
Världens dramatiska historia

Fast egentligen var det inte Columbus själv som först lade ögonen på den främmande ön, utan en av besättningsmännen.

Men egentligen spelar det ingen roll, för oavsett vem av européerna på de tre skeppen som först såg ön så var det ingen av dem som upptäckte den dubbelkontinent som senare skulle komma att få namnet Amerika. För när sjöfararna klev iland visade det sig att ön var bebodd.

Columbus hade i själva verket inte alls gett sig ut för att söka efter en ny kontinent, utan efter en västlig sjöväg till Indien, som han nu trodde sig ha funnit. Faktum är att Columbus ända till sin död 1506 var övertygad om att det var Indien han kommit till. Därför kallade han också de människor han mötte på Guanahani för indianer.

Hur länge ön hade varit bebodd är oklart, men de flesta forskare anser att de första människorna anlände till Amerika för minst 16 000 år sedan, via en landbrygga som tillfälligt band samman Sibirien med Alaska.

Christofer Columbus - Leif Eriksson

Columbus och hans män var alltså inte först i Nordamerika, faktum är att de inte ens var de första européerna som steg i land på kontinenten. Det gjorde nämligen nordbor. Redan i slutet av 900-talet, alltså under den period som brukar kallas vikingatiden, hade nordbor etablerat kolonier på Grönland, som geografiskt sett tillhör Nordamerika.

1961 utforskades dessutom en vikingatida bosättning i fiskeläget L’Anse aux Meadows på Newfoundland i Kanada. Bosättningen, som är från 1000-talet, är alltså ytterligare ett bevis för att vikingarna gjorde resor till det vi i dag kallar Nordamerika flera hundra år innan Columbus seglade dit.

Läs mer om Leif Eriksson och andra upptäcksresande vikingar här!

Det finns också en rad teorier som går ut på att polynesier, irländska munkar, baskiska fiskare, kineser, araber eller afrikanska folk skulle ha nått Nordamerika före Columbus. Vissa menar till och med att enstaka europeiska sjöfarare skulle ha siktat kontinenten några decennier innan Christofer Columbus anlände till Bahamaöarna. Än så länge är detta dock inget annat än teorier.

Texten är ett utdrag från...

101 historiska myter

Våra Print on Demand-titlar är för närvarande pausade, och planeras återkomma i maj.
»En underbart uppslukande sidvändare där många av våra vanligaste historiska ”kunskaper” ställs på ända.« Dagens Nyheter

Trodde du att Julius Caesars sista ord var: Även du min Brutus? Att Erik XIV dog av förgiftad ärtsoppa? Att järnkorset uppfanns av nazisterna? Att Egyptens pyramider byggdes av slavar? Eller att det var Columbus som upptäckte Amerika?

Det är du inte ensam om. Med 101 historiska myter i bokhyllan kan du briljera vid nästa middagsbjudning, svara rätt på kniviga historiefrågor, eller helt enkelt bara skaffa dig nya kunskaper.

I 101 historiska myter berättar historikerna och journalisterna Åke Persson och Thomas Oldrup om de 101 mest välspridda historiska myterna, hur de uppkom samt hur verkligheten egentligen såg ut. Boken har en given plats i bokhyllan för alla kalenderbitare, historieintresserade och besserwissrar.