Förlaget

Darktown utnämnd till Årets Bästa Översatta Kriminalroman

Darktown - Årets bästa översatta kriminalroman

Den historiska kriminalromanen Darktown, skriven av Thomas Mullen, har blivit utnämnd till Årets Bästa Översatta Kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Boken utspelar sig i Atlanta år 1948 och skildrar rasismen inom poliskåren.

Kriminalromanen Darktown har fått ett strålande mottagande och har hyllats av såväl läsare som kritiker. I september kom den i svensk översättning av Claes-Göran Green och nu har den utsetts till Årets Bästa Översatta Kriminalroman med motiveringen »historisk polisroman i rasismens svarta skugga«.

– Jag är stolt och glad över att Svenska Deckarakademin valde att ge priset till Darktown och jag hoppas att ännu fler svenska läsare nu kommer att få upp ögonen för Thomas Mullens författarskap. Darktown är en smart och suggestiv historia som blottlägger rasismens strukturer, säger bokens svenska förläggare Lena Amurén.

Övriga nominerade till Årets Bästa Översatta Kriminalroman:

Sharon Bolton: Hantverkaren (Originaltitel: The Craftsman, översättning Åsa Brolin)
Kati Heikkapelto: De försvarslösa (Originaltitel: Soujattomat, översättning Marjut Hökfelt)
Jo Nesbø: Macbeth (Originaltitel: Macbeth, översättning Per Olaisen)
Leïla Slimani: Vaggvisa (Originaltitel Chanson douce, översättning: Maria Björkman)

»Superb.« Ken Follett

»En briljant mix av brottslighet, hemligheter och amerikansk historia. Utmärkt underhållning.« Stephen King

»En thriller med politisk kraft … rasismen och orättvisorna känns rent fysiskt när man läser … både spännande och lärorikt.« Go’kväll

Hyllad kriminalroman som skildrar det rasistiska Södern.

Atlanta 1948. På ena sidan tågrälsen ligger det rika, vita grannskapet och på andra sidan ligger Darktown. Här bor nästan bara afroamerikaner och det är detta område som stadens första svarta polisstyrka får i uppdrag att bevaka.

När en fattig svart kvinna mördas i Darktown efter att ha setts tillsammans med en vit man är det ingen som bemödar sig om att hitta den skyldige. Förutom Boggs och Smith, två svarta poliser med skilda bakgrunder. De kommer att riskera både sina jobb och sina liv i jakten på mördaren.

Thomas Mullens kritikerrosade kriminalroman Darktown är en suggestiv, smart och komplex historia som blottlägger den rasistiska Södern. Boken har samma sociala och moraliska patos som svenska läsare kan möta i Dennis Lehanes och James Ellroys böcker.

Författaren Thomas Mullen har gett ut ett flertal skönlitterära böcker. Kriminalromanen Darktown är den första som har översatts till svenska. Den har nominerats till flera priser och har hyllats av läsare i såväl England som USA.

Thomas Mullen (född 1974) lever ett lugnt liv med fru och söner, inte långt från Atlantas centrum. Medan bilarna passerar utanför hans dörr, hundarna skäller och grannarna är lyckligt ovetande så begår Mullen mord, spånar vilda konspirationsteorier, reser i tiden, återuppfinner det förflutna, återuppväcker de döda, förälskar sig i kvinnor han själv har hittat på och räddar oskyldiga liv. I böckernas värld.