Désirée, vår första Bernadotteska drottning, hyste inga varmare känslor för sitt nya fosterland. Hon var uppvuxen i Sydfrankrikes sol, dotter till en förmögen sidenhandlare Clary i Marseilles. Som ung uppvaktades hon flitigt av Napoleon Bonaparte, som övergav henne för sin Joséphine, men ganska snart fann Désirée tröst hos en av hans stiliga marskalkar, Jean Baptiste Bernadotte, som trots sitt enkla ursprung 1810 blev ombedd att bli svensk tronföljare.
Désirée, eller Desideria som hon fick heta som drottning, följde honom motvilligt till vad hon kallade ”vargarnas land”, men efter ett halvår hade hon fått nog och återvände till Paris, där hon blev kvar i tolv år.
Inte ens när hennes man bestigit tronen ville hon inta sin plats som drottning. Desideria trivdes bra i Parissociteten och uppvaktade intensivt den måttligt intresserade hertigen av Richelieu.
Men hon återvände till sist till Sverige i sällskap med Joséphine av Leuchtenberg, som utsetts till maka åt sonen Oscar. År 1823 skedde det storslagna välkomnandet, men det blev snart uppenbart att de kungliga makarna hade växt ifrån varandra. Desideria levde i sin egen våning på Stockholms slott, gjorde natt till dag och fann sig någorlunda väl tillrätta, bortsett från när hon i anfall av hemlängtan packade sina väskor. Men hon kom aldrig iväg, delvis beroende på sin stora rädsla för sjöfärder.
Desideria hade glädjen att se den bernadotteska dynastin fortleva, och som mycket gammal var hon med om att döpa den lille gosse som blev Gustav V och skulle leva ända till 1950. Själv gick hon bort vid åttiotre års ålder efter att plötsligt ha insjuknat under en operaföreställning.
Missa inte!
Svenska drottningar
259 krVid kungens sida har det alltid funnits en drottning, som varit och är rikets högst uppsatta kvinna. Men vad har det inneburit att vara drottning och ständigt befinna sig i blickfånget? Vilka krav har hon haft på sig? Och hur har hon anpassat sig för att motsvara förväntningarna?
Idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen har tidigare skrivit de kritikerrosade böckerna Vasadöttrarna och Vasadrottningen. Nu återkommer hon med en fascinerade berättelse om våra svenska drottningar från Vasatiden till idag.
Tegenborg Falkdalens tankeväckande skildring lyfter fram drottningrollens villkor. Hur skulle den ideala drottningen uppträda som maka, mor, husmor och som representativ och politisk partner vid kungens sida? Hur har rollen förändrats över tid? Och vad är det för arv som väntar Victoria den dag hon ärver tronen?
Du kanske också är intresserad av...
Franska revolutionen
85 krFranska revolutionen inleddes med stormningen av Bastiljen den 14 juli (numera Frankrikes nationaldag) år 1789. Revolutionen hade under lång tid förebådats av upplysningen och dess filosofer, Voltaire och Rousseau med flera, samt med tankar om folkstyre och människans förnuft. Det franska folket inspirerades till uppror och krav på större jämlikhet gentemot kungamaktens och adelns provocerande lyxliv.
Med stor kunnighet och inlevelse skildrar Dick Harrison revolutionen och de konsekvenser den gav på det franska samhället, och dess omvärld.
Sverige vid avgrunden
85 kr»En intressant och läsvärd bok om en epokavgörande period i svensk historia.« Skaraborgs Allehanda
Hur kunde det gå så illa?
År 1808 stod Sverige vid avgrundens rand och kämpade för sin överlevnad i krig på tre olika fronter: i söder mot Napoleon, i väster mot Danmark och i öster mot Ryssland. Napoleon och tsar Alexander I hade gjort upp om att stycka Sverige utmed Motala ström. Allt höll på att ta en ända med förskräckelse.
När läget var som mörkast i augusti 1810 valde Sveriges riksdag under slumpmässiga former en okänd tronföljare: den franske marskalken Jean-Baptiste Bernadotte, en verklig joker i leken. En ny tid tog sin början.
I sin bok Sverige vid avgrunden skildrar diplomaten och författaren Dag Sebastian Ahlander ett stycke omvälvande svensk historia. Ahlander har tidigare bland annat skrivit en kritikerrosad biografi om Gustaf Mannerheim.
Paris
75 kr – 229 kr»Paris är en av världens mest besökta städer, och guideböckerna om staden är otaliga. Därför är det så glädjande att Anna Thulin valt att skriva en bok som både berättar om stadens historia och guidar till olika stadsdelar. Hon har valt ett sätt att förmedla sina historiska kunskaper som passar både förstagångsresenärer och Frankrikeälskare … En trevlig och lärorik läsupplevelse väntar många.« Bibliotekstjänst
En idealisk introduktion till en av Europas viktigaste städer
Paris är staden som ständigt reser sig ur askan efter vikingars anfall, blodiga revolutioner, nazisternas ockupation och nutida terrordåd. Däremellan har kultur, nöjesliv och handel blomstrat och gjort staden till Europas kulturella och politiska epicentrum.
Paris — en stads historia är en vindlande berättelse som spänner över två tusen år. Läsaren får stifta bekantskap med erövraren Julius Caesar, nationalhelgonet Jeanne d’Arc, kärleksparen Pierre Abélard och Héloïse samt Axel von Fersen och Marie-Antoinette, värlsartisten Édith Piaf, den svenske konsuln Raoul Nordling och en rad andra personligheter som alla har skrivit ett kapitel i Paris rika historia.
I journalisten Anna Thulins kunniga och levande skildring av världsmetropolen Paris får läsaren en idealisk introduktion till en av Europas viktigaste städer. Här finns fler än sextio tips till stadens mest intressanta historiska platser.