Artiklar

Fars dag: En tradition sedan 1930-talet

Fars-dag-skyltning, 1930-tal

På Fars dag firas papporna. I Sverige infaller dagen alltid andra söndagen i november. Men hur uppkom egentligen högtiden?

I Sverige började Fars dag firas efter amerikansk förebild under 1930-talet. Massmedia, handeln och skolor spred traditionen kring såväl Mors som Fars dag. Dagen har inte en religiös grund, som många andra högtider.

På denna dag firas papporna ofta med fika, kaffe och tårta, blommor och kanske en present. Barn i skolan uppmuntras ofta att göra gratulationskort till sina pappor.

Tradition från USA

Traditionen kommer från USA, på initiativ av Sonora Smart Dodd. Hon kom från Spokane i Washington. Hennes mor dog i barnsäng och pappan uppfostrade syskonskaran på sex barn. För att hylla sin pappa bestämde sig Sonora Smart Dodd för att arrangera en motsvarighet till den då populära traditionen Mors dag. Hon presenterade sin idé för lokala kyrkoförbund, regeringstjänstemän och handeln. Hennes initiativ var framgångsrikt och regionen Washington firade den första dagen för papporna den 19 juni 1910.

Sakta men säkert spred sig traditionen i USA. 1966 utropade presidenten Lyndon B. Johnson den tredje söndagen i juni som Fars dag. Men det var först 1972, under president Nixons regering, som dagen blev en nationell högtidsdag.

Svenska traditioner

Fars dag etablerades i Sverige 1931. En kommitté av nordiska köpmän bildades 1949 för att arbeta med att sprida information så att handeln skulle gagnas av högtiden. Många farsdagspresenter dag är än idag kopplade till en traditionell syn på vad det är att vara man. Slips är en av de vanligaste presenterna.

Både Fars- och Mors dag anses ofta hylla den idé av kärnfamiljen som växte fram under utvecklingen av den nordiska välfärdsstaten och den sociala struktur som kretsar kring mamma, pappa och barn. Att fira Mors- och Fars dag i dag har därför kritiserats för att hylla konservativa familjevärderingar. Ibland föreslås att vi istället borde ha en dag där vi firar våra föräldrar. Detta för att inkludera och spegla hur familjekonstellationer faktiskt ser ut idag.