Artiklar, Boktips, Historiska händelser

Globen: 30 år 2019.

Globen
Globen är världens största sfäriska byggnad, och en välkänd symbol i Stockholms stadslanskap. Den 19 februari 2019 är det 30 år sedan Globens invigning.

Globens historia började 1985, när Stockholms stad utlyste en tävling för att uppföra ett nytt sport- och kulturcentrum. Av de fem utvalda arkitektgrupper som deltog i tävlingen blev vinnaren Berg Arkitektkontor AB, som ritade både Globen och området omkring. Förutom design fick Berg dessutom hitta finansiärer till byggprojektet, då de som skulle finansiera det hoppade av i sista stund.

Efter hundratals möten fick arkitekterna på Berg Arkitektkontor AB ihop en samling av byggare och finansiärer, och i april 1986 utsågs de till vinnare. Att bottnen i det nya sport- och kulturcentrumet skulle vara rund var förutbestämt – det var arkitekterna som kom med förslaget att bygga världens största runda byggnad, med en diameter på 110 meter och hela 85 meter i takhöjd.

Globen 1987

Första spadtaget togs den 10 september 1986. Lite mer än ett år senare, årsskiftet 1987-1988, är ”skalet” till Globen färdigbyggt. Och efter ytterligare ett år är byggnaden färdigställd, efter vad som sägs vara en rekordsnabb byggtid. Den officiella invigningen hölls den 19 februari 1989, där prins Bertil klippte bandet.

Senare samma år höll påven Johannes Paulus II mässa i Globen, och både Hockey-VM och Melodifestivalen arrangerades på arenan. Trots flera hundra evenemang och cirka en miljon besökare om året gick Globen med förlust varje år fram tills 2009.

Det var även 2009 som Globens namnrättigheter köptes av Ericsson, och den 2 februari bytte Stockholm Globe Arena officiellt namn till Ericsson Globe. 

För att fira Globens 30-årsdag ger vi 25% rabatt på våra böcker om Stockholm! Bland våra titlar finns både äldre och modern historia om Sveriges huvudstad. Rabatten gäller till och med söndag den 24 februari 2019.