Författare

Hallå där, Anna Agrell! Aktuell med Sweet dreams Öxnehaga.

Din debutroman Ett halvt andetag blev väldigt uppskattad. Hur var det att sätta sig och påbörja nästa bok efter det mottagandet?

– Låt mig säga så här, jag personifierade klyschan om den andra boken. Jag raderade nästan hundrafemtio sidor innan jag hittade in i den här berättelsen, men när jag väl gjorde det kunde jag inte värja mig. Sara och Mia gjorde mig nyfiken på hur deras starka vänskap skulle förändras om någon av dem passerade en gräns.

Precis som i Ett halvt andetag så utspelar sig Sweet Dreams Öxnehaga i Småland, där du själv är uppvuxen. Vad gör Småland till en så bra skådeplats för dina berättelser?

– Min första roman utgick från ett glasbruk på landsbygden, då var Småland en naturlig skådeplats. I den här romanen ville jag utforska en helt annan del av landskapet och det blev platsen där jag växte upp. Sedan jag flyttade till Skåne har min uppväxtmiljö fått skarpare konturer.

Sweet Dreams Öxnehaga utspelar sig under det sena 1980-talet, gjorde du något särskilt för att komma i stämning när du skrev den?

– Jag har lyssnat på musik, förkovrat mig i tidningar och böcker, letat efter tidstypiska föremål, men framförallt har jag pratat med vänner och familj om hur de upplevde tiden. Det har skapat en väv av minnen som jag använt i skrivandet.

Historien väver in populärkultur från 1980-talet. Har du själv någon favoritfilm, tv-serie eller album från den tiden?

– Om jag ska vara helt ärlig har jag aldrig varit särskilt förtjust i den populärkultur som förknippas med åttiotalet. När det begav sig lyssnade jag hellre på the Cure än på discomusik. Men jag måste så klart svara Eurythmics, som har en alldeles särskild betydelse för boken.

Sweet dreams Öxnehaga

229 kr

Om vänskapens gränser

Det är slutet av 1980-talet. Bästa vännerna Sara och Mia bor i miljonprogramsområdet Öxnehaga. De lever sina liv i centrum eller vid rampen, drömmer om märkesjeans och videobandspelare. På hemmaplan brottas vännerna med egna svårigheter, men tillsammans är de oövervinneliga och söker sig till allt som ger tillvaron nerv. De säljer lotter utan vinst, klättrar över staketet till byggarbetsplatsen och hoppar från hustak. Vänskapen kommer att hålla livet ut, det är Sara övertygad om.

Men drygt trettio år senare får hon veta något som omkullkastar allt hon trott sig veta om Mia, och deras relation sätts på prov. Hur långt sträcker sig egentligen vänskapen – och vilka handlingar går att förlåta?

I sin nya roman utforskar Anna Agrell hur det förflutna samspelar med nuet och på vilket sätt en plats formar oss. Sweet dreams Öxnehaga är en gripande uppväxtskildring om vänskapens gränser, mod, klass och språk, men också om vad som definierar en människa.