Författare

Hallå där, Anna Alemo! Aktuell med Minnen och månsken.

Boklyckan är ett riktigt semesterparadis, varifrån fick du inspirationen till att skapa denna idyll?

– När jag och min familj letade efter en sommarstuga var vi på visning i Ankhult vid Bosarpasjön i Skåne. Det blev aldrig någon stuga där för vår del men jag tyckte att området var väldigt fint, så när jag skapade Boklyckan hade jag Ankhult som förebild. Jag har även hämtat väldigt mycket inspiration från vårt fritidshusområde i Blekinge. Boklyckan är en fiktiv blandning av dessa två ställen, och det är kanske bäst att lägga till att alla personer är påhittade.

Varje bok i serien följer en ny huvudperson som av olika anledningar hamnar i Boklyckan. Hur lätt eller svårt är det att hitta på nya karaktärer att befolka Boklyckan med?

– Jag ville ha olika personer som kom till Boklyckan, men alla tre huvudpersoner har faktiskt varit väldigt självklara. Det har varit oerhört roligt att släppa ner dem i Boklyckan och se hur de skulle reagera.

I Minnen och månsken hamnar huvudpersonen Klara i Boklyckan efter ett trassligt uppbrott, hur väljer du vilka relationsproblem dina karaktärer ska ställas inför?

– Just med Klara ville jag att det skulle vara hon som ställde till det för sig. Hon blev liksom inte drabbad av någonting, utan det var hon som gjorde ett misstag. Ett misstag som förhoppningsvis både hon själv och läsarna får en förståelse för under bokens gång. Relationsproblemen skapas utifrån tankar och idéer som kommer från egna erfarenheter, saker jag hört tals om eller läst om. Allt detta rörs ihop i mitt huvud och blir något annat.

I boken får Klara också ett byggprojekt på halsen. Hur är det med dig själv, är du händig eller har du tummen mitt i handen när det gäller hemmaprojekten?

– Jag anser mig nog vara ganska händig och teknisk. I takt med att vår familj växt har vi själva byggt om vår gillestuga till tre sovrum och några år senare blev även vår gamla matplats ett sovrum. Jag har framför allt varit ansvarig för alla mätningar och beräkningar, men även (trots att jag ofta varit höggravid vid dessa tillfällen) spikat, skruvat, spacklat och målat. Numera fungerar ett av de sovrum vi byggt som mitt lilla författarkontor.

Minnen och månsken

209 kr

Att hångla med en känd skådespelare på nyårsfesten är inte helt genomtänkt. Att dessutom bli påkommen av sin sambo gör inte saken bättre. En sambo som dessutom står redo med diamantringen i fickan. Klara vet att hon har gjort bort sig och flyr till sommarstugeområdet Boklyckan för att slicka sina sår. Omgiven av den vackra bokskogen vandrar Klaras tankar. Borde hon försöka lappa ihop det med Christoffer? Vad känner hon egentligen för den flirtande skådespelaren?

Minnen och månsken är tredje delen i den humoristiska feelgoodserien Boklyckan om det lilla fritidshusområdet med samma namn.