Författare

Hallå där, Axel Odelberg! Aktuell med Drömmarnas tid.

I Drömmarnas tid berättar du historien om Axel Johnson. Vem var han och varför ville du skriva en biografi över honom?

– Han var son till en sadelmakarmästare i Jönköping. Född 1844. Blev tidigt faderlös. Tvingades sluta skolan i förtid. Måste arbeta för att bidra till familjens försörjning. Fortsatte med självstudier. Vandrade till Stockholm där han blev framgångsrik köpman och redare. Vid sin död 1910 var han en av landets mest förmögna och inflytelserika personer. Han stod på något vis i förbund med tiden och det han skapade lever än. Berättelsen om hans liv är som en roman i verkligheten. Om död, sorg lycka, framgång, bakslag, resor, kärlek och konflikter.

Vad tycker du har varit det mest fascinerande med att skriva om Axel Johnson?

– Berättelsen baserar sig i hög grad på hans flitiga brevväxling med hustrun, vänner och affärspartners. Det har gjort det möjligt att komma honom och hans tankevärld mycket nära vilket har varit fascinerande.

Det är över hundra år sedan Axel Johnson dog. Kan vi lära oss något av hans historia?

– Tja, att begåvning, ambition, målinriktning, kunskap, hårt arbete och tur lönar sig. I alla tider.

Sist men inte minst, vem tycker du borde läsa Drömmarnas tid?

– Alla som är intresserade av den sanna berättelsen om ett dramatiskt livsöde med lite Dallasinslag.

Drömmarnas tid

269 kr

Drömmarnas tid berättar fängslande och medryckande om en av det moderna Sveriges skapare: Axel Johnson, sadelmakarson och bodbiträde från Jönköping.

Med ränsel över axeln kom han vandrande till Stockholm en dag i maj 1862. Uppfylld av samma drömmar om framgång och lycka som tusentals andra fattiga ungdomar som sökte sig till huvudstaden vid 1800-talets mitt. För de flesta blev drömmarna till mardröm. Axel Johnson lyckades däremot bättre än han kunnat drömma om. När han dog 48 år senare var han en av landets mest inflytelserika och förmögna män. Han var miljardär och hade lagt grunden till ett helt affärsimperium, dagens investmentbolag Nordstjernan och Axel Johnson-koncernen.

Drömmarnas tid ger en unikt inträngande och närgången skildring av hur det gick till och vem han var som vän, make, familjefar och entreprenör och hur han utvecklades från ambitiös yngling och glad gamäng till familjeförtryckande despot.