Författare

Hallå där, Ben Macintyre! Aktuell med boken Agent Sonya

Agent Sonya, Ben Macintyre
Agent Sonya är en historia utöver det vanliga, om en kvinna som levde ett anmärkningsvärt liv. Hur hörde du talas om Ursula Kuczynski och vad fick dig att skriva boken?

Första gången jag hörde talas om henne var i samband med en helt annan historia där hon var inblandad, om USA:s underrättelseoperationer i det sista skedet av andra världskriget. Vidare efterforskningar öppnade dörren till en historia som jag inte visste någonting om. Hennes berättelse har enligt min åsikt blivit orättvist försummad, eftersom hon var kvinna – underskattad under sin livstid och otillräckligt uppmärksammad efter sin död. Jag ville skriva om henne för jag hoppades att jag skulle kunna utforska spionvärlden från två perspektiv som var helt nya för mig: kvinnans och kommunistens.

Det ligger mycket forskning till grund för den här boken. Vad var mest utmanande med din research och ditt skrivande?

Det är fortfarande extremt svårt att få tillförlitlig information från Ryssland och tidigare Sovjetunionen, men det börjar sakta dyka upp mer och mer. Jag hade oerhörd tur som fick tillgång till familjens arkiv: brev, dagböcker, vykort, opublicerade manuskript och hundratals bilder. Med alla mina böcker brukar det bli ett år av forskning och därefter ett år av fördjupat skrivande. Att gå från den ena fasen till den andra kan vara det allra mest utmanande.

Du har skrivit flera böcker om 1900-talets spioneri – finns det mer att säga om det? Vad gillar du så mycket med ämnet?

Spioneri är viktigare idag än någonsin tidigare, och berättelser från olika underrättelseverksamheter fortsätter att dyka upp när regelverken luckras upp och åren går. Eftersom detta är i huvudsak konfidentiell historia är jag säker på att mer kommer att uppenbaras i framtiden. Jag älskar det eftersom det gör det möjligt för mig att skriva om sådant som romanförfattarna vanligtvis har monopol på: lojalitet, kärlek, svek, romantik och äventyr. Men allt är sant.

Sist men inte minst – vem borde läsa Agent Sonya?

Alla! Kvinnor, för att förstå hur en kvinna kunde finna sig till rätta i männens värld under 1900-talets värsta år, och män av samma anledning – men av ännu större vikt.

Agent Sonya

249 kr
  • En enastående spionhistoria och en skildring av ett spionöde som aldrig förr berättats – skriven på ett engagerande, rafflande, insiktsfullt vis
  • En mycket kunnig skildring som knyter an till både andra världskriget och kalla kriget, liksom till kampen mellan supermakterna
  • Ben Macintyre är en oomtvistligt skicklig författare som skriver medryckande och spänningsfullt

Ingen anade vad Mrs Burton, hemmafru i det idylliska Oxfordshire, ägnade dagarna åt. Hennes riktiga namn var Ursula Kuczynski, men har gått till historien under sitt kodnamn: Sonya.

Hon var tysk judinna och tidigt en hängiven kommunist, hon blev sedermera överste i röda armén och en förstklassigt tränad spion. Sonya befann sig i Schweiz och planerade ett mordförsök på Hitler, hon spionerade på japanerna i Manchuriet, och hjälpte Sovjetunionen att bygga sitt första kärnvapen. Ensam eller i grupp genomförde agent Sonya några av de farligaste spionaktionerna under 1900-talet. Hennes historia har aldrig berättats – förrän nu.

Missa inte!

Spion och förrädare

85 kr
»Kort sagt är Spion och förrädare en milstolpe i spionlitteraturen och en stor läsupplevelse.« Lars Gyllenhaal, militärhistoriker
»John le Carré och jag är helt överens. Det här är den bästa sanna spionhistoria vi någonsin läst.« Ingalill Mosander, Senioren

Överste Oleg Gordievskij var på toppen av sin karriär. 46 år gammal hade han blivit befordrad till drömpositionen på KGB:s Londonkontor och inbjuden till högkvarteret i Moskva för att formellt bli krönt som chef över hela KGB.

När han anlände till Moskva vandrade Gordievskij självsäkert genom flygplatsens säkerhetskontroll. Inombords kände han dock en djup oro – KGB-veteranen Gordievskij, Sovjetunionens trogne hemlige tjänare, var nämligen brittisk spion.

Den internationellt bästsäljande författaren Ben Macintyre skriver i Spion & förrädare om det djärvaste kapitlet i spionagets historia. Det är en berättelse om svek, dubbelspel och dristighet som ändrade kalla krigets riktning för alltid.

Ben Macintyre är i grunden historiker men arbetar till vardags på The Times. Han har skrivit ett tiotals böcker om spionagets och kalla krigets historia.