Författare

Hallå där, Bengt Liljegren! Aktuell med biografin John F. Kennedy

Hallå där, Bengt Liljegren! Aktuell med biografi John F. Kennedy
Varför ville du skriva en biografi om just John F. Kennedy?

– Det fanns helt enkelt en lucka i min bokhylla. Jag skulle aldrig ha gett mig in på det här stora projektet om det redan funnits en bra bok om Kennedy på svenska. Men så upptäckte jag att det faktiskt inte hade kommit ut någon biografi om den amerikanske presidenten på svenska sedan mitten av 1960-talet. Och de två levnadsteckningar som publicerades då var rena hagiografier. I de böckerna framstod Kennedy som ett helgon. Fast det var ju inte så konstigt, båda författarna hade arbetat som rådgivare åt honom och ville naturligtvis hylla minnet av den då nyligen mördade statsmannen.

Vad överraskade dig mest under arbetet med boken?

– Att det fanns så många intressanta paradoxer i John F. Kennedys liv. Samtidigt som han bokstavligen räddade världen under Kubakrisen 1962 så medverkade han till upptrappningen av USA:s engagemang i Sydostasien, vilket i förlängningen ledde till Vietnamkriget.

– Jag förvånades även över glappet mellan den offentliga imagen av honom som ung, stark och vital och hur han i verkligheten plågades av svåra hälsoproblem. Prövningar som noga hemlighölls.

– Under arbetet med biografin har min bild av honom som en man utan sexuella spärrar också förstärkts. Inte minst sedan jag tagit del av de nya vittnesmål som kommit fram de senaste åren. Utåt sett var Jack och Jackie det perfekta paret. Men Kennedy drog sig inte ens för att äventyra nationens säkerhet med sina otaliga kvinnoaffärer.

Du har skrivit flera uppmärksammade biografier, bland annat om Adolf Hitler och Winston Churchill. Vad är det som fascinerar dig med just biografier?

– Livet är kort. Har du tur får du leva 80 år. Genom att läsa biografier kan man uppleva andras liv. Det är helt enkelt berikande att ta del av andra människors erfarenheter och livshistorier. Och spännande.

John F. Kennedy

249 kr
  • Första svenska biografin om John F Kennedy på femtio år
  • Mycket nytt material har kommit fram om JFK, som delvis förändrar bilden av honom
  • Författaren är en av Sveriges bästa författare av historiska biografier

John F. Kennedy fick bara vara USA:s president i 34 månader innan han mördades i Dallas 1963. Ändå satte han ett outplånligt avtryck i vår moderna historia – kanske mer för de känslor och förhoppningar som knöts till honom än för vad han faktiskt åstadkom.

Med sin filmstjärnekarisma och sin modeikon till hustru, Jackie, spred Kennedy glamour och förväntningar som ingen president före honom. Men samtidigt som medierna paketerade Kennedy som sinnebilden för ungdomlig vitalitet led han av allvarliga hälsoproblem som noga hemlighölls. Sin politiska position nådde han genom att framhäva sin integritet – ändå lät han sig styras av sin maktlystne och skrupelfrie far. Under Kubakrisen 1962 räddade han världen från ett fullskaligt kärnvapenkrig genom sitt mod och sin intellektuella skärpa, samtidigt som han inte drog sig för att äventyra nationens säkerhet med ständiga otrohetsaffärer.

I historikern Bengt Liljegrens nya biografi, den första heltäckande på svenska på fem decennier, får vi ett närgånget och kritiskt porträtt av en sammansatt människa vars liv var fullt av paradoxer. Liksom Liljegrens tidigare böcker är detta en bred och livfull skildring av en makthavare och hans tid – bortom myterna och dimridåerna.