Grattis till ett nytt maffigt verk om svensk historia – denna gång Sveriges stormaktstid. Vad tycker du själv är det mest fascinerande med den här perioden i svensk historia?
– Att den avviker så extremt från dagens Sverige. Det är som att blicka in i vår absoluta antites: då var Sverige extremt krigiskt, styrdes tidvis av kungliga militärdiktatorer, hade otaliga dödsstraff och hade en överklass som excellerade i skrytbyggen. Olikheterna kan knappast vara större gentemot nutiden.
På vilka sätt tror du att bilden av Sveriges stormaktstid så som den förmedlas i din bok skiljer sig från vad vi fick lära oss i skolan?
– Jag låter nattsidorna synas tydligt, inte minst det lidande som kriget vållade den egna befolkningen. Ta bara en sådan sak som att hälften av den vuxna manliga befolkningen fick sätta livet till i stora nordiska kriget.
Du är oerhört produktiv och skriver lika kunnigt och inspirerande om alla epoker och händelser i världshistorien, men du måste väl ha en favoritperiod? Om du fick resa i tid och rum, vart och till vilket år skulle du resa då?
– Till framtiden. Jag vet hur eländigt det var förr och skulle aldrig vilja åka tillbaka – utom möjligen till barndomens 70-tal, för en dos nostalgi.
Nu kommer snart coronarestriktionerna att lätta. Det har varit tufft för många författare som inte kunnat träffa läsare, och kanske för dig som professor att inte träffa dina studenter. Vad ser du mest fram emot när livet ska börja återgå till det normala?
– Resorna som sådana. Det var underbart att bara ta bilen över sundet och gå på zoo i Köpenhamn när dottern fyllde år härom veckan. Tills för alldeles nyligen var Öresund en vallgrav. Nu kan man resa igen.
Sveriges stormaktstid
269 krStormaktstiden fångas in
I början av 1600-talet var Sverige omringat av fiender. Landet låg i krig med Danmark, därmed också med Norge, med Polen-Litauen och med Ryssland. Kungariket Sverige var belägrat och angripet, ekonomin urusel och befolkningen led svårt av utskrivningar och härjningar. Två decennier senare, år 1632, hade scenariot fullständigt förändrats. Ett av Europas svagaste och mest utsatta riken hade utvecklats till en militär gigant. På makalöst kort tid hade den lilla nationen blivit en nord- och östeuropeisk stormakt. Hur var detta möjligt?
Med ännu ett standardverk tar historikern Dick Harrison ett helhetsgrepp på en av de mest fantasieggande perioderna i svensk historia. Sveriges stormaktstid tar avstamp i Karl IX:s tid på tronen, en period då det gick som allra sämst för Sverige och dess soldater, och sträcker sig därefter fram till det fatala skottet vid Fredrikstens fästning 1718.
Författaren följer krigen och de stora förändringarna men för även fram den enskilda individen, vars liv var en ständig kamp för att få tillvaron att gå ihop. I den rikligt illustrerade boken följer vi framväxten av nya städer, näringar, stilar och ideal. Här ges plats för såväl fältslag och hovliv som häxförföljelser och barockens kultur.