Författare

Hallå där, Gill Thompson! Aktuell med Flickan på perrongen.

Flickan på perrongen, Gill Thompson

I Flickan på perrongen kretsar handlingen kring Kindertransport, en räddningsaktion som satte tusentals barn i säkerhet från nazisterna. Hur kommer det sig att du valde detta ämne för din berättelse?

– Jag hade letat ett tag efter ett ämne som liknade det om barnmigranterna från Storbritannien till Australien, som jag baserade min första bok på. Jag läste om Nicholas Winton, börsmäklaren som hjälpte till att rädda hundratals barn från Prag precis innan tyskarna invaderade och hittade nya hem åt dem i England. Jag ville ta reda på mer om Tjeckoslovakien under andra världskriget, och läste då om Terezín/Theresienstadt, fånglägret strax utanför Prag dit många judar fördes. Även om förhållandena i lägret var svåra fick de intagna måla, sjunga och sätta upp föreställningar. Jag fascinerades av tanken på att människor använder sin kreativitet för att trotsa tyranni och satte mig för att skriva en berättelse kring dessa händelser.

Även din förra bok Haven som skiljer oss åt är baserad på historiska händelser. Föredrar du att skriva om sådana, eller skulle du kunna skriva en berättelse som är ren fiktion?

– Jag måste erkänna att jag tycker det är lättare att väva fiktion kring historiska händelser, de kan utgöra en mall för min berättelse. Jag tror också att andra världskriget tog fram det bästa och det sämsta hos människor, och jag älskar att skriva om starka karaktärer och djupa känslor. Dock blir researchen mycket tidskrävande så kanske kommer jag en dag att skriva något taget helt ur fantasin. Det är ganska lockande!

Sist men inte minst – vem ska läsa Flickan på perrongen?

– Jag skulle tro att alla som värdesätter familjelojalitet och kreativitet, och som gillar hjärtevärmande berättelser baserade på verkliga händelser, kommer att ha utbyte av att läsa den.

Flickan på perrongen

209 kr

Året är 1939 och nazisterna har ockuperat stora delar av Tjeckoslovakien. För att rädda livet på sin dotter Miriam ställs den unga mamman Eva inför ett omöjligt val. Det enda sättet att föra Miriam i säkerhet är att skicka iväg henne från Prag, även om det betyder att hon aldrig kommer att få se sin dotter igen. I London kämpar frivilligarbetaren Pamela med att hitta nya hem till de judiska barn som anländer. När vänskap uppstår mellan Pamela och en av de räddade flickorna bestämmer hon sig för att själv ta hand om henne. Men när Pamelas egen son tar värvning inser hon hur lätt även hennes värld kan rasa samman.

Flickan på perrongen är en hjärtskärande bladvändare om livsöden, flykt och mörka hemligheter. Precis som i debuten Haven som skiljer oss åt baserar Gill Thompson sin historia på verkliga händelser. Denna gång kretsar handlingen kring räddningsaktionen Kindertransport, som mellan 1938 och 1940 förde tusentals judiska barn från naziockuperade länder i säkerhet runtom i Europa.

Fiktiva karaktärer vävs skickligt samman med historiska händelser när Gill Thompson griper tag och berör med en berättelse full av längtan, lidande och sorg – men där mörkret samtidigt bär på glimtar av hopp, glädje och godhjärtade människors osvikliga mod.