Författare

Hallå där, Hanna Blixt! Aktuell med Glorian, första delen i spänningsserien När djuren vaknar

Du har skrivit först barnböcker och sedan feelgood – och har gjort succé inom båda genrena. Nu kommer din dystopiska spänningsserie. Vad driver dig till att testa nytt?

– Allt tar sin början i vilken berättelse som växer inom mig. Det är faktiskt helt och fullt det som styr, så att det blev en spänningsroman bygger på den idé jag fick som vägrade lämna mig ifred. Sedan är det förstås roligt att utmana sig själv och se om man kan. Jag utgår alltid från passion när jag skriver och lägger ner både hjärta och själ i manuset oavsett vad jag skriver.

Vad ser du för likheter mellan att skriva feelgood och spänning?

– Varje genre har ju sina särskilda markörer, men de har också likheter med hur karaktärer presenteras och hur en historia byggs upp. I feelgood går det ju däremot ofta långsammare och man får möjlighet att måla ut detaljer, medan en spänningsbok är mer avskalad och håller högre tempo. Men jag tror att mina läsare av feelgoodböckerna kommer att känna igen sig i min varma ton, både i beskrivningen av miljöer och i relationerna. Även om Glorian är spännande och till viss del har en otäckt aktuell handling, har jag låtit det finnas en värme mellan karaktärerna och lite hopp i slutändan. Så detta är en spänningsfeelgood med andra ord.

Glorian tar sin början efter ett virusutbrott som orsakat kaos, samtidigt som klimatförändringar försatt jordklotet helt ur balans. Hur har det varit att skriva framtidsfiktion som ligger så nära verkligheten?

– När tanken väcktes för snart tre år sedan visste jag inte att handlingen skulle ligga så nära företeelser i samhället nu. Förra våren kom det faktiskt för nära ett tag, så jag var tvungen att ta en paus. Det har också gjort att jag har kunnat plocka in detaljer och exempel som rör djuren, naturen och övervakningen i samhället direkt från nyheterna. Jag har bara skruvat till det lite och drar det ett steg längre. Jag förstår om folk känner sig trötta på pandemier just nu, men denna bok handlar egentligen inte om det utan om vad som händer efteråt, när ett samhälle är i gungning och extrema åtgärder vidtas.

Finns det någon annan genre som du är nyfiken på att utforska? 

– Jag gillar ju både feelgood och spänning. Mina elva barn- och ungdomsböcker är rakt igenom spänning, mina tidigare vuxenböcker är feelgood, så planen var nog egentligen att skriva en mysdeckare, men så trängde sig de här två böckerna före i kön. Samtidigt kan jag också tänka mig att skriva mer feelgood. Så vi får se vad det blir härnäst.

I våras gav vi ut Galleriet vid vattnet, och i år har du även slutfört Glorian och Gränden (del två i serien När djuren vaknar – kommer i januari). Du är oerhört produktiv! Hur gör du för att koppla av mellan varven?

– Det senaste året har som du säger inneburit ett rasande skrivtempo, inte sällan med tolvtimmarspass. Även om jag har det här som heltidsyrke kommer jag inte riktigt hålla så här högt tempo sedan. Vi försöker göra mysiga utflykter i naturen när vi kan, nu senast blev det en fjällvandring. Älskar stillheten i naturen. Jag brukar också unna mig en daglig långpromenad, inte sällan intill rofyllda Siljan, och ofta tillsammans med maken – promenader är nästan ett måste för att kunna sortera tankarna när man skriver. Det ger också inspiration.