Författare

Hallå där, Henrik Arnstad! Aktuell med Den förbannade optimisten Ernst Wigforss.

Hur föddes idén att skriva om Ernst Wigforss och hans gärningar och tankar?

– Eftersom Ernst Wigforss är centralgestalt i tillblivelsen av 1900-talets Sverige behövde jag i mitt jobb läsa de viktigaste verken om honom – och chockades av att det inte fanns några. Däremot nämns han nästan alltid av den internationella statsvetenskapen som världshistoriens mest framgångsrike socialist. Forskare överallt konstaterar förbryllat att inget uttömmande verk om Wigforss existerar. Så då blev jag helt enkelt tvungen att skriva ett sådant.

Du har tidigare skrivit en bok om Christian Günther, Sveriges utrikesminister under andra världskriget och nu om Wigforss som var finansminister under samma period. Vad är det som gör den svenska politiken från 1930- och 1940-talet så intressant?

– Det är då allting ställs på sin spets! Demokratin i Europa var ung och hade i stort sett misslyckats att visa sig stark och stridbar efter första världskriget, framför allt i samband med depressionen. Demokratierna föll som käglor under mellankrigstiden. Hur skulle det gå i Sverige? Det var en öppen fråga – både högern och kommunismen ville ha ett annat statsstyre. Då trädde den stridbare, kompromisslöse och mäktige socialdemokraten Ernst Wigforss och tog striden för demokratin.

Boken är inte bara en biografi över Ernst Wigforss utan även en berättelse om de svenska framgångsåren. Har det varit svårt att sammanfatta en så händelserik period i Sveriges historia?

– Det är fullständigt omöjligt! Särskilt som det skrivits så mycket om den svenska socialismen, arbetarrörelsen och socialdemokratin. Men jag gör det ur en enda centralgestalts perspektiv – maktmänniskan, ideologen och finanspolitikern Ernst Wigforss. Då blir det möjligt. Och dessutom väldigt givande för mig som historiker – samt förhoppningsvis även för läsaren.

Vad tycker du gör Ernst Wigforss och hans idéer relevanta i Sverige idag?

– Liksom Ernst Wigforss lever vi i en dystopisk tid full av pessimism. Dessutom plågas både Wigforss tid och vår tid av övertygelsen att enbart våld, egoism och auktoritära idéer kan lösa samtidens utmaningar. Wigforss vågade ta strid mot detta, via sin extrema optimism – och vann! Han hade inte bara idéerna utan även förmågan att erövra politisk makt i sin demokratiska tro på människans inneboende godhet. Inte minst utifrån sin starka kristna tro. Resultatet blev den svenska välfärdsstaten och den största framgången ”i västerlandets demokratiska historia”, som internationella forskare skriver. Wigforss är inte bara svensk historia – han är världshistoria. Hans idéer är relevanta både i Sverige idag och för hela mänskligheten.

Vem tycker du ska läsa den här boken?

– Alla som har något som helst intresse för världen vi lever i och hur vi kan påverka den förtjänar kunskap om Ernst Wigforss. Ung som gammal. Hans demokratiska patos, hans politiska klarsyn, hans antirasism och omsorg om utsatta minoriteter. Ernst Wigforss visade världen att sådana egenskaper inte bara är drömmar – utan även utgångspunkter för extremt framgångsrik politik, både praktiskt och teoretiskt. Det måste vi förstå idag – annars riskerar vi ständigt allt värre politiskt mörker.

Slutligen, boken heter Den förbannande optimisten Ernst Wigforss. Hur är det för egen del – är du optimist, eller förbannad, eller både och?

– Jag är övertygad demokratisk optimist – samtidigt som jag både vredgas och utsätts för hatiska förbannelser. Så det finns vissa likheter där som jag inte har tänkt på tidigare. Som Ernst Wigforss sade: ”Den enda räddningen är att oryggligt och blint och fanatiskt hålla fast vid demokratin!” Bara jag slipper bli finansminister också…

Den förbannade optimisten Ernst Wigforss

269 kr

En älskad och fruktad optimist

Ernst Wigforss var socialisten och ideologen som brann för demokratin och var landets viktigaste antinazist. Få personer i svensk historia har varit så hatade – och fruktade – som Ernst Wigforss, samtidigt som han hade beundrare i alla generationer. Han kunde både charma och skrämma slag på folk. Som banbrytande finansminister blev han geniförklarad när han på 1930-talet ledde Sverige ur depressionen. Genom hans ledarskap lyckades Sverige kombinera decennier av häpnadsväckande ekonomisk utveckling med ständigt växande välfärd och jämlikhet.

I Den förbannade optimisten Ernst Wigforss berättar historikern Henrik Arnstad hur det gick till. Men boken är mer än en biografi om Ernst Wigforss. Den är också en berättelse om 1900-talet och det nya Sveriges tillkomst. I Wigforss rike upplevde de flesta invånare framgångsår som aldrig verkade ta slut. Mörka baksidor till trots bar Sverige på framtidstro, hoppfullhet och tillit till demokratins styrka. Snart 50 år efter sin död är Wigforss en viktig inspirationskälla – idag mer än någonsin.