Författare

Hallå där, Lilly Emme! Aktuell med feelgoodromanen En sak i taget.

Lilly Emme, En sak i taget
Grattis till släppet! Hur känns det?

– Det känns otroligt roligt att äntligen få dela med mig av Grace Appletons vardag. Denna spännande karaktär som jag levt ihop med så länge!

Ett genomgående tema i dina böcker är blandningen av humor och aktuella samhällsfenomen. När du i början av året släppte Utloggad berättade du att du själv loggade ut från både smartphone och dator. I En sak i taget handlar det om konsumtion och downsizing. Gjorde du några egna experiment hemma kopplade till denna bok?

– Inga renodlade experiment, men precis som Grace har jag haft en ”En sak i taget”-låda hemma, där alla i huset fått skänka bort en pryl var varje dag. Faktum är att jag rensar vårt hem ganska ofta. Antagligen för ofta! Vi har också flyttat jättemånga gånger (14 gånger sedan år 2000) och vid varje flytt har jag skänkt bort en massa prylar. Så nu försöker jag istället spara på saker, precis tvärtemot vad Grace gör. Haha!

En passage i boken handlar om en samling porslinshundar. Jag skrattade rakt ut eftersom jag själv har erfarenhet av en mormor med en enorm samling uggleskulpturer. Samlar du själv på någonting?

– Men så roligt att jag träffade mitt i prick! Jag samlar inte på någonting eftersom jag ganska ofta blir galen på saker… Vårt hem är definitivt inte tomt, men jag tror inte heller jag skulle vilja samla på något. Däremot tycker jag väldigt mycket om Kawaiisaker från Japan och brittiska Nutcrackers. Så det har vi förstås hemma!

Boken utspelar sig i huvudsak på Station Road i Hampton. Eftersom du själv har bott i England blev jag nyfiken på att fråga hur det är att bo på en sådan gata?

– Jag älskar att bo på ett ställe som Station Road, nära till grannar och fart och fläkt. Gatfester, matlagningslistor och allt annat som hör till. Vi bodde i centrala Cambridge tidigare och det är ganska stor skillnad mot hur vi har det nu, när vi bor i ett litet halländskt samhälle vid havet. Saken är att jag älskar både att bo mitt i stan och att bo som vi gör nu. Fast med barn så funkar livet i Sverige mycket bättre.

Slutligen, vad blir nästa projekt?

– Jag ska börja redigera min och Sara H. Olssons kommande del i Kvarteret Kronan. Den släpps i början av nästa år och det ser jag väldigt mycket fram emot! När jag inte skriver så är det full fart på trädgårdsprojekten här hemma. Vi ska försöka hinna bygga ett ganska ambitiöst trädgårdsförråd innan tjälen kommer. Och så släktforskar jag när jag hinner. Det gillar jag!

En sak i taget

199 kr
  • Feelgood-läsning som även bjuder substans och svärta
  • Läsaren bjuds in till en värld av igenkänning – inte minst hur tråkigt det är att städa!
  • Författaren förenar feelgood med relevanta teman

Att städa upp i sitt liv

Mycket kan man säga om fyrabarnsmamman Grace Appleton på Station Road i Hampton, men städa gillar hon inte. Hon drömmer i hemlighet om att ta upp sin tidigare karriär. Fast med en pryl­fixerad man känns ett annat liv långt borta. Utan Grace skulle ju huset se ut som en soptipp.

Snart är hon trots allt en lösning på spåren. Strategin är att inte släppa in nya saker i hemmet och att varje dag lägga några gamla i soptunnan. Tillsammans med barnen kasserar hon grej efter grej. I takt med att sakerna blir färre känner Grace hur det blir lättare att andas. Frågan är när maken Andrew ska komma på henne och vilka följderna blir …

En sak i taget är en varm feelgood-roman som på Lilly Emmes unika sätt blandar humor med allvar. Den handlar om konsumtion, downsizing och dumpstring, men även om vad som händer när två älskande personer upptäcker att de inte längre kan kommunicera med varandra.