Författare

Hallå där, Niklas Krog! Aktuell med Skuld. Akko 1291.

Niklas Krog och Skuld

Du har tidigare rört dig inom flera olika miljöer och genrer som författare. Vad var det som fick dig att dras till just Akko den här gången?

– Jag drogs till Akko för att det var en våldsam drabbning som innebar på det kristna korsfararriket, slutet på korstågen – och för att det också kunde vara slutet på berättelsen om Orm Junger. Tre slut i ett paket.

Huvudpersonen i Skuld är en ung sergeant vid namn Orm. Utan att avslöja vad som händer i boken, kan du berätta lite för oss om vem han är?

– Orm är en plågad ung man som har varit med om något fruktansvärt i sitt nordliga hemland. Han har fått veta – och tycker själv – att han är en styggelse. Tempelherreorden har ett förbud mot umgänge och småprat, ”varje tomt ord är en synd”. Det passar Orm. Han vill inte tala med någon. Han har kommit till Akko för att dö. Tanken är att läsaren långsamt ska förstå vad det är som plågar honom.

Världen Orm rör sig i är baserad på historiska miljöer. Vad har varit mest utmanande när du gjort efterforskningar för den här boken?

– Det mest utmanande är alltid den historiska vardagen. Vad hade huvudpersonerna på sig? Vad åt de? Hur såg ett hem ut i Akko i slutet av tolvhundratalet? Ytterligare ett problem är att den sortens detaljer inte riktigt intresserar mig, varken som läsare eller författare. Jag vill berätta om människor och hur de hanterar allt jag utsätter dem för.

Skuld är den första delen i serien Legenden om Orm Junger. Vad kan läsarna förvänta sig av serien?

– Jag tycker verkligen om att skriva serier, eftersom det ger mig möjlighet att låta huvudpersonerna utvecklas. I Skuld är Orm en innesluten ung man som bara vill bli befriad från sitt liv. Han ska vara tyst och sedan ska han dö. Han talar knappt med någon. I bok nummer två blir han tvungen att tala med människor för att rädda sitt liv. Det kommer att hända mycket med Orm Junger i en oavbrutet brutal och spännande tid.

Skuld

209 kr

Spänning från tempelriddarnas värld

År 1291 är det kristna korsfararriket dömt till undergång. Kuststaden Akko är det sista starka kristna fästet. Stadens invånare bävar inför hotet om en attack från sultanen i Kairo – ett anfall som bara kan sluta på ett sätt. I det ögonblicket anländer Orm Junger med ett av tempelherreordens skepp.

Orm plågas av fruktansvärda minnen från sitt hemland och har flytt in i riddarorden. Han vet att Akkos öde är beseglat, men han har kommit till staden för att dö och ta sin hemlighet med sig. Tempelriddaren Richard de Adelais anar Orms våndor men han ser också något annat. Något som både oroar och förundrar. Adelskvinnan Isabella avskyr sin make och sitt liv, och för henne blir Orm ett mysterium att lösa – något som hjälper henne att härda ut med sin längtan efter Richard.

Snart anfaller sultanen med en förkrossande övermakt men Akkos riddarordnar tänker inte ge sig utan kamp. Medan slutstriden rasar flätas de tre huvudpersonernas öden samman och när belägringen är över har alla tre blivit befriade, var och en på sitt sätt.

Skuld är en spänningsroman baserad på historiska händelser. Niklas Krog bygger upp en trovärdig miljö i en berättelse om skuld och förlåtelse, om hur vi formas av vår omgivning och hur svårt det är att bli fri.