HistoriaNU

Hallå där, Urban Lindstedt! Programledare för populära podcasten Historia Nu som firar 100 avsnitt

För två år sedan var det en spännande idé. Idag är det en av Sveriges största historiepoddar med närmare 40.000 lyssningar i veckan. Onsdagen 29 april sänds det 100:e avsnittet av Historia Nu. Vi har tagit ett snack med podcastens programledare Urban Lindstedt, historiekunnig journalist som även driver podcasten eHandelstrender.

 

Först och främst grattis! I veckan släpps det 100:e avsnittet av den framgångsrika historiepodden Historia Nu. Hur ska du fira detta?
– Tack! Det borde firas med tårta och champagne, men jag kanske sparar på firandet tills jag har möjlighet att fira tillsammans med Historiska Media i Lund. Alltid roligast att fira något tillsammans.

Det ser vi fram emot! Hundra avsnitt – det är ju en del. När du ser tillbaka på de senaste två åren och 100 avsnitten, har Historia Nu utvecklats till det projekt det var tänkt från början, eller har det – så att säga – fått ett eget liv?
– Jag är väldigt nöjd med gensvaret från lyssnarna och att alla begåvade historiker som generöst delar med sig av sin tid och kunskap. Det finns en berättarglädje inom historieämnet som blommar i varje intervju. Det är alltid lika spännande att slänga sig huvudstupa in i ett nytt historiskt skeende.

Inte nog med att Historia Nu kommit ut med 50 nya avsnitt det senaste året, ni har dessutom fördubblat antalet lyssnare, som idag är uppe på närmare 40.000 i veckan. Varför tror du det blivit en sådan succé?
– Det finns ett stort historieintresse bland allmänheten. Och det muntliga berättandet är ett väldigt starkt format. Jag tror också att många utbildade historiker kan befria sig lite från akademisk formalia i en intervju om ett ämne de behärskar.

Frågan man antagligen inte får ställa…men jag gör det ändå. Kan du lista dina fem personliga favoritavsnitt?
– Det blir lite som att peka ut ett favoritbarn. Inte okej. Men om jag skulle rekommendera fem avsnitt för en ny lyssnare blir det:

Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, gästar Historia Nu i avsnitt 57.

 

Det låter onekligen som fem avsnitt att kasta sig över! Kan du berätta lite om hur du/ni går tillväga när ni bestämmer ämne och gäster?
– Det är främst jag och Historiska Medias Christina Haugen som diskuterar och bestämmer ämnen. Vi kolla in alla nya historieböcker på marknaden och lyssnar på tips från lyssnare. Vi försöker fördela ämnen på olika tidsperioder. Vi vill gärna att gästerna ska vara disputerade historiker eftersom deras mycket djupa kunskaper ger liv åt ämnena. Men ofta är det lustprincipen som råder. Vi skulle aldrig spela in något som inte intresserar oss.

Vad kan lyssnarna förvänta sig av Historia Nu det kommande året? Något spännande projekt som du kan avslöja för oss redan nu? 
– Jag planerar faktiskt att skriva en bok om hur Sverige kunde gå från att vara ett av Europas fattigaste länder till ett av världens mest framgångsrika. Och jag tror att vi måste gå tillbaka till medeltiden för att spåra orsakerna även om det är under den senare delen av 1800-talet  och 1900-talet som det faktiskt händer.  Det kan nog spilla över lite från det arbetet på podden.

Så spännande! Sista frågan då…Om du kunde intervjua precis vem som helst i podden, död eller levande, vem vore din drömgäst? 
– Jag skulle väldigt gärna prata med Karl XIV Johan, den första Bernadotte på den svenska tornen. En man med enkelt ursprung från södra Frankrike som blev Napoleons marskalk och senare kung i Sverige. En klassresa ingen annan genomlevt. Dessutom en man som räddade Sverige när våra fiender ville dela landet vid Motala.

 

Programledare Urban Lindsteds drömgäst, Karl XIV Johan, har dessvärre inte haft möjlighet att gästa Historia Nu. 

 

Podcasten Historia Nu finns tillgänglig på SpotifyGoogle podcastItunesAcastSoundcloud och Historia.nu.