Artiklar

Halloween: Från keltiska druider till bus eller godis

Halloween
Halloween idag förknippas med utklädnad, skräckfilmer, godis och ljuslyktor av pumpor. Men vad har egentligen Halloween för ursprung?

Halloween har sina rötter i den keltiska högtiden Samhain. Kelterna levde för runt 2000 år sedan i framförallt Irland, Storbritannien och norra Frankrike. Den förste november inleddes det nya året och den 31 oktober firades därför högtiden Samhain. Festligheterna innebar sommarens slut och starten på den mörka vintertiden.

Kelternas traditioner blir senare sammanvävda med romerska seder

Enligt kelterna var natten innan det nya året speciell. Då besökte de dödas andar åter de levandes värld. Andarna innebar ofta problem för människorna och förstörde till exempel jordbruk. Andarnas närvaro innebär även att druiderna, de keltiska prästerna, hade möjlighet att förutse framtiden.

Druiderna anlade ofta stora eldbål där människor möttes för att offra grödor och djur. Eldbålen skulle skrämma bort spöken såväl som onda andar. Bålen var ett viktigt inslag i firandet av högtiden och människorna som samlades kring elden var utklädda med djurskinn och djurhuvuden. Att klä ut sig finns kvar som tradition även idag. Så också seden att göra ljuslyktor med utskurna ansikten. Medan kelterna använde kålrötter är det idag mest vanligt att göra lyktor av stora pumpor.

Romarriket invaderade de keltiska områdena runt år 43 e.Kr. och romarna behöll makten under 400 år. Därför kristnades många kelter, vars kultur och tro därför växte samman med den romerska. Samhain sammanvävdes med två romerska traditioner. Den första handlade om att hedra de som dött, medan den andra var en hyllning till Pomona, den romerska gudinnan som vakade över frukt och träd.

Halloween växer fram i USA

Halloweenfirandet som vi är bekanta med idag växte fram i USA under sent 1800-talet och tidigt 1900-tal. Namnet Halloween kommer från ”all hallows eve”, som betyder aftonen före alla helgons dag.  Till USA kom traditionerna med de många irländare som emigrerade från Irland under mitten av 1850-talet på grund av den så kallade irländska potatispesten, då förstörda potatisskördar ledde till en landsomfattande svält. I USA startade även seden att gå ”bus eller godis” (”trick or treat”) mellan grannhusen.

I Sverige spreds sig Halloween framförallt under 1990-talet. Utklädda barn går än idag, även i Sverige, hus till hus och frågar om godis. Därför är det bäst att ha något gott i skafferiet, för bjuder du inte på godis blir det nämligen bus och barnen kastar ägg på ditt hus.