Artiklar, Boktips

Historien bakom Tour de France

Tour de France, 1903

Tour de France är världens största sportevenemang. Cykeltävlingen körs i Frankrike och 2020 deltog 200 cyklister.

Tour de France, som i Sverige även kallas för Frankrike runt, är en årligt återkommande cykeltävling i Frankrike. Rutten består av 21 etapper, som sträcker sig över 3,470 km och måste genomföras under 23 dagar. Cyklisterna har endast två vilodagar under hela tävlingen.

Terrängen varierar. Rutten tar deltagarna över platta partier, men även genom bergskedjor. Under vissa etapper tar sig cyklisterna från havsnivå upp till 2 000 meter över havet. Ibland flera gånger per dag!

2020 deltog 22 lag från hela världen. Varje lag får ha nio deltagare. Miljoner människor besöker delar av loppet. Tävlingen pågår vanligtvis under juli månad. Men coronapandemin 2020 ledde till att loppet istället avslutades den 20:e september 2020.

Hur startade Tour de France?

1903 arrangerades det som kom att bli det första av många Tour de France. Tävlingen startades av fransmannen Henri Desgrange. Desgrange var då redan världsberömd. 1893 cyklade han 35 325 kilometer och satte därmed det första världsrekordet inom cykling.

Men när Desgrange anordnade tävlingen ville han få positiv publicitet. Han ville öka försäljningen av den franska sporttidningen L’Auto, idag l’Équipe, som han var redaktör för. Detta då tidningen tvingats byta namn från L’Auto-velo till L’Auto. Namnbytet var ett resultat av en varumärkestvist mellan L’Auto och den konkurrende tidningen Le Velo.

1903 var upplägget annorlunda än idag. Cyklisterna startade i Paris och cyklade därefter till Lyon, Marseille, Toulouse, Bordeaux och Nantes innan de återvände till Paris. Rutten gick alltså inte igenom bergskedjor, som dagens Tour de France.

De tog sig däremot fram på vägar som inte var asfalterade och inga cyklister bar hjälm. Idag är varje deltagarna del av ett lag, men 1903 tävlade de som individer. De fick inte motta någon hjälp under tävlingens gång, de bar ensamma ansvaret för att reparera sin cykel (viss skillnad mot dagens tävling då varje cyklist har en supportbil). Därför hade cyklisterna extra däck och slang med sig, som de satt fast runt bröstet!

Etapperna var endast sex, till skillnaden från dagens 21, och varje etapp var mycket längre. Den första etappen, från Paris till Lyon, vanns av den 32-åriga Maurice Garin. Då hade 23 av cyklisterna redan dragit sig ur tävlingen. Garin var även den som vann hela tävlingen.

Därefter har Tour de France arrangerats varje år, med undantag för första och andra världskriget.

Missa inte!

Gunder Hägg påstod själv att han var ointresserad av idrott, och att han avskydde att träna. Ändå slog han både konkurrenter och idrottsjournalister med häpnad när han som okänd artonåring besegrade den finländske löparen Gunnar Höckert, regerande olympisk mästare och världsrekordhållare, inför en jublande publik i Östersund.

I början av 1940-talet slog Gunder Hägg femton individuella världsrekord i friidrott och år 1946 innehade han världsrekorden på alla medeldistanser. Efter kriget blev Gunder Hägg anklagad och fälld av Svenska friidrottsförbundet för att ha tävlat mot betalning – vilket vid denna tid var emot förbundets regler. Han blev avstängd på livstid.

I biografin Frontlöparen berättar Björn Lundberg den fascinerande historien om Gunder Häggs uppgång och fall. Det är även en berättelse om det svenska folkhemmet, och om en man som både bokstavligt och bildligt sprang ifrån sin samtid.

Björn Lundberg är disputerad historiker och har en journalistisk bakgrund, bland annat som redaktör för tidskriften Allt om Historia. Han är dessutom en inbiten löpare.