Förlaget

Historiska Media 25 år – Hugo Nordlands berättelse

Förlagsredaktör Hugo Nordland

Sommaren 2000 fyllde jag 15 år. Mitt starkaste minne från firandet handlar om det paket som min nu bortgångna farmor räckte över. Som så många andra mor- och farföräldrar tyckte hon det var förfärligt svårt att hitta bra presenter till en tonåring, men denna gång hade hon träffat alldeles rätt. Paketet innehöll Bengt Liljegrens biografi om Karl XII (härom året nyutgiven med titeln Krigarkungen). Jag vet inte hur många timmar jag suttit och bläddrat i den, och än mindre anade mitt femtonåriga jag vilken symbolisk betydelse boken skulle få för mig på sikt. Förlaget, Historiska Media, var något jag kom att växa upp med.

Som ung historienörd i Lund, och så småningom universitetsstudent och doktorand i ämnet, såg jag hela tiden Historiska Media som en pålitlig leverantör av högklassig historisk litteratur. De blanka, väldesignade omslagen utövade en alldeles särskild dragningskraft på mig. När jag och min familj bytte bostad för några år sedan konstaterade jag när de många lådorna med böcker skulle packas upp att uppemot 20–30 procent av dem hade Historiska Medias karaktäristiska logga på ryggen. Inte undra på att det känns som att jag arbetat på förlaget i en evighet, fastän jag i själva verket är en av de nyast anställda.

Det är en ädel konst att balansera mellan akademisk historieforskning, med dess redighet och stringens men kanske inte alltid så medryckande språkdräkt, och de spännande berättelserna, med deras inslag av målande detaljer och dramatik men ibland balanserande på gränsen till succéjournalistik. Populär sakprosa är en genre som förfinats alltmer de senaste 20–30 åren och det tycks som att allmänhetens historieintresse ökat i samma takt. Att vi bara det senaste året kunnat ge ut titlar som Sveriges medeltidStridens verklighet och, törs jag kanske nämna, min egen bok Militära misstag, känns väldigt häftigt. Och mer blir det framöver. Varje gång ett paket med nya böcker anländer från tryckeriet förnimmer jag åtminstone en liten pust av känslan jag hade den där födelsedagen för 20 år sedan.

 

 

Hugo Nordland