Förlaget

Historiska Media 25 år – Lisa Bergmans berättelse

Webb & Digital produktion, Lisa Bergman

Jag vet faktiskt inte vad mitt tidigaste minne av Historiska Media är, då förlagets böcker (och tidskrifter) har varit del av min vardag så länge jag kan minnas. Familjen prenumererade på Populär historia när jag växte upp, och många böcker från förlaget stod i bokhyllorna där hemma. Den första boken jag minns att jag köpte själv för egna pengar var storpocket-versionen av Antony Beevors Stalingrad, som kom ut när jag var 13 år.

Men hur trillade jag egentligen in på förlaget? Våren 2015 fick jag en praktikplats på Historiska Media. Jag läste just då historia på Lunds universitet, men praktiken gällde webb. Jag hjälpte till med förlagets hemsidor, fräschade upp HTML-kodning och annat plick och plock. I pauserna visade jag också min egen portfolio-hemsida, som jag var i färd med att bygga själv – jag tycker nämligen om att illustrera, och tecknar mycket på fritiden. Jag minns att Christina och Cecilia bad mig maila länk för portfolion till dem, och de lät lite luriga när de sa det…

Någon vecka senare fick jag ett mail från redaktören Håkan Peterson – med ett jobberbjudande att illustrera Daniel Rydéns kommande bok Historiens tyranner! Ett par månader senare var detta gjort, och jag störtade till bokhandeln för att fota boken vars omslag och inlaga jag hade illustrerat med diktatorer genom tiderna… Fortfarande ett alldeles magiskt minne. Och den märkliga känslan att stirra på referensfoton av individer som Stalin och Hitler i timmar medan jag målade av dem.

Tydligen beslutade förlaget att behålla mig, för hösten samma år fick jag ytterligare ett jobberbjudande, denna gång som marknadsassistent. Jag började på dotterförlaget Nordic Academic Press i september 2015, och nu snart fem år senare är jag på moderbolaget Historiska Media och sköter webb och digital produktion.

(Och förra året fick jag illustrera en till bok av Daniel Rydén – fiskarna på omslaget av Den märkligaste boken i världen!​)

Lisa Bergman