Förlaget

Historiska Media 25 år – Molly Uhlmann Lindbergs berättelse

Molly Uhlmann Lindberg

Ljudboksredaktör, Molly Uhlmann Lindberg

Många av Historiska medias författare känner Lena Amurén och Christina Haugen som förläggare respektive marknadschef. Inte alla vet att de också är väldigt duktiga lärare.

Vid Lunds universitet finns en utbildning i förlags- och bokmarknadskunskap. Det allra första man får göra på utbildningen är att följa med i Lenas redaktionella arbete. Man får helt enkelt lajva anställd på Historiska Media, något som jag tror är en av de roligaste sakerna man kan göra på ett universitet.

Bland annat fick vi skriva en så kallad ”saga” – en säljande och beskrivande text – om Daniel Rydéns Historiens tyranner. När jag nu går tillbaka till uppgiften jag skrev ser jag att jag sammanfattade ett av kapitlen med orden: ”Katarina den stora blir bortgift med glosögd prins, och svarar med att göra statskupp och själv ta makten över riket.” Historiens tyranner är en underhållande, snabbläst och faktaspäckad bok. Den är också ett exempel på något som Historiska media gör väldigt väl: kopplar historia till vår egen tid. Rydén börjar med antikens Peisitratos och slutar med det samtida Vitrysslands Lukasjenko.

Självfallet seglade Historiska Media upp som en drömarbetsplats efter den introduktionen. Därför är jag väldigt glad över att vara en del av gänget på Bantorget 3 här i Lund. Jag är redaktör och ska jobba med förlagets katalog av ljudböcker. Ljudboksboomen har inneburit att Historiska medias böcker är mer tillgängliga än någonsin, vilket känns otroligt värdefullt.

Kolla in Erik Åsards skarpa analys av Donald Trump: Med lögnen som vapen, eller den gripande släktkrönikan Dinas bok av Herbjørg Wassmo!

Molly Uhlmann Lindberg

Molly Uhlmann Lindberg