Författare

Intervju med Dick Harrison

Dick Harrison

Hallå där, Dick Harrison!

Vad fick dig att vilja skriva ett nytt standard om England?

– Jag bodde i London under ett år på 90-talet och har förlagt mycket av min forskning till Englands förflutna. Förläggarna på Historiska Media har länge pratat om att de önskat en bok om landet. Och jag har ju bott där, och forskat om landet, och jag älskar det. Så varför inte?

Vad känner svensken i gemen till om Englands historia – och vad är det viktigaste som vi antagligen har missat? 

– Den standardbild svensken har av England är den som tv-serierna förmedlat av överklassen för hundra år sedan – Downton Abbey, Brideshead Revisited, Forsytesagan, etc. Ytterst få känner till landets intressanta mix av historiska föregångare – kelter, anglosaxare, vikingar, normander, med flera, som alla rotade sig i landet. Men det allra viktigaste som få känner till är landets betydelse för framväxten av det nutida samhället – varför vi har industrier, datorer och ett engelskt världsspråk.

Vilken är din personliga favoritepok/händelse i landets långa och dramatiska historia? 

– Sommaren 1940. Medan övriga Europa bugade sig för, allierade sig med eller krossades av Hitler-Tysklands stridsvagnar höll Storbritannien stånd. Churchill hade helt rätt när han konstaterade att detta var deras ”finaste stund”.

Om du skulle återfödas som en engelsk historisk personlighet, vem skulle du välja? 

– William Shakespeare.

Englands historia, del 2

75 kr

»Dick Harrison gjuter suveränt liv i Englands historia. Det är ingen risk att man slumrar till … Harrisons bok är en särdeles givande historielektion.« Sydsvenskan

»Många av oss kommer att ha stort nöje av Englands historia: som referensverk hemma i bokhyllan eller som läsning inför Englandsresan.« Svenska Dagbladet

Englands historia, del 1

75 kr

»Dick Harrison gjuter suveränt liv i Englands historia. Det är ingen risk att man slumrar till … Harrisons bok är en särdeles givande historielektion.« Sydsvenskan

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och har skrivit över hundra böcker om svensk och internationell historia. Han är krönikör i Svenska Dagbladet och skriver regelbundet i Populär Historia. För en bredare publik är han också känd som sakkunnig i tv och radio.

På Historiska Media är Dick Harrison en engagerad och återkommande författare i kortbokserierna Världens dramatiska historia, Sveriges dramatiska historia och Biografi.