Författare, Förlaget

Jens Lönnaeus Clara nominerad till Årets deckardebut 2020 av Crimetime Award

I våras släppte Historiska Media Jens Lönnaeus skarpsynta spänningsdrama om en ung persons desperata kamp för att skapa en ny identitet. Debutboken Clara utspelar sig i Malmö 2012 och handlar om längtan efter att passa in, och om hur långt vi är beredda att gå för att bli de vi vill vara. Idag offentliggjorde Crimetime Award att boken nominerats till Årets deckardebut 2020. 

– Det är verkligen helt sjukt kul att ha fått den här nomineringen. Jag är så fruktansvärt stolt! Det har varit tufft att debutera mitt i en pandemi, när alla framträdanden och signeringar blivit inställda. Men den här bekräftelsen känns som en riktig boost för mitt skrivande, och det är jag enormt tacksam för, säger Jens Lönnaeus. 

Bokens huvudperson Vilhelm har hittat ett rum att hyra i Malmö och ska äntligen lämna allt det gamla bakom sig. Men hyresvärden Clara ställer ett oväntat krav. Han måste låtsas vara hennes pojkvän, och han får inte fråga varför. Regisserad av henne spelar Vilhelm sin nya roll på svartklubbar och hemmafester, förtrollad av möjligheten att bli någon helt annan. Men när Claras krav hårdnar blir också frågetecknen kring henne fler …

Jens Lönnaeus flyttade själv till Malmö under 2012 och upplevelsen av att komma dit som ung blev inspiration till debutboken. Med inspiration från bland annat Gillian Flynn tar han med läsaren på en kittlande tidsresa till Malmö under tidigt 2010-tal, till ett Möllevången där ungdomar älskar att leva i centrum av uppmärksamheten, så nära allt det farliga som nyheterna rapporterar om, men utan att själva vara en del av det.

Jens Lönnaeus Clara har nominerats till Årets deckardebut av Crimetime Award 2020. Från och med idag, 4 september, kommer det gå att rösta på de nominerade titlarna på Bokmässans hemsida. Läsarnas röst räknas som en juryröst. Vinnaren presenteras sedan under Crimetime som är en del av Bokmässan – en digital litteraturfest 26 september.

 

Röstningen är öppen, klicka här för att rösta!

 

Juryns motivering:

»Vem är du? Och vem vill du vara? Eller kanske – vem vill du att jag ska vara? Dessa existentiella frågor vrids och vänds det på i denna till synes lågmälda och mycket välskrivna psykologiska thriller. Här finns en intressant premiss och en krypande spänning som inte släpper taget förrän på sista sidan. Här finns också en skruvad humor, intressanta kopplingar till populärkulturen och en hel del samhällskritik. Inte minst är det ett förnämligt porträtt av Malmö – ja, för staden är verkligen en av huvudkaraktärerna! Det är en stor konst att kunna skapa spänning med till synes små medel, men det lyckas den här debutanten med.«