Boktips, Författare

Jens Lönnaeus debuterar med psykologisk thriller i Malmömiljö

Jens Lönnaeus har skrivit ett skarpsynt spänningsdrama om en ung persons desperata kamp för att skapa en ny identitet. Debutboken Clara utspelar sig i Malmö 2012 och handlar om längtan efter att passa in, och om hur långt vi är beredda att gå för att bli de vi vill vara. 

– Detta är inte en berättelse om att hitta sig själv. Det är en berättelse om att skapa sig själv och försvara sin skapelse till varje pris, säger Jens Lönnaeus. 

 Bokens huvudperson Vilhelm har hittat ett rum att hyra i Malmö och ska äntligen lämna allt det gamla bakom sig. Men hyresvärden Clara ställer ett oväntat krav. Han måste låtsas vara hennes pojkvän, och han får inte fråga varför. Regisserad av henne spelar Vilhelm sin nya roll på svartklubbar och hemmafester, förtrollad av möjligheten att bli någon helt annan. Men när Claras krav hårdnar blir också frågetecknen kring henne fler …

Jens Lönnaeus flyttade själv till Malmö under 2012 och upplevelsen av att komma dit som ung blev inspiration till debutboken. Med vidare inspiration från bland annat Gillian Flynn tar han med läsaren på en kittlande tidsresa till Malmö under tidigt 2010-tal, till ett Möllevången där ungdomar älskar att leva i centrum av uppmärksamheten, så nära allt det farliga som nyheterna rapporterar om, men utan att själva vara en del av det.

– Vi försöker hela tiden övertyga vår omgivning om vilka vi är, för det är först när andra ser oss på ett visst sätt som det blir vår identitet på riktigt. Boken utspelar sig i Malmö eftersom det är en stad som hela tiden formas i andras ögon. Den romantiseras och svartmålas, både i Sverige och internationellt. Dessutom använder många bilden av Malmö i skapandet av sina egna identiteter, säger Jens Lönnaeus.

Läs mer om spänningsromanen Clara här!

Clara

Jens Lönnaeus är född 1990 och flyttade från uppväxtorten Lund till Malmö 2012, där han utbildar sig till lärare i svenska, historia och geografi vid Malmö universitet. Tidigare har han även studerat kreativt skrivande vid Lunds universitets författarskola. Clara är hans debutroman.