Artiklar

Johann Sebastian Bach (1685-1759)

Johann Sebastian Bach

Idag anses Bach vara en av historiens främsta kompositörer. Men under sin levnadstid var han framförallt känd organist, orgelbyggare och pedagog.

Johann Sebastian Bach föddes den 21 mars 1685 i den tyska staden Eisenach. Han dog 65 år gammal den 28 juli 1759 i Leipzig. Han är begravd i Thomaskyrkan i Leipzig, där han även arbetade mellan åren 1723 och 1750.

Han var en tysk tonsättare och organist och anses vara en av barockens mästare. Barocken var en stilgenre och epok som präglade bland annat musiken under 1600-talet och början av 1700-talet. Han är en av de viktigaste kompositörerna inom den protestantiska kyrkomusiken, och skapade bland annat verk för kyrkoårets olika högtider. Några av hans mest kända verk är Matteuspassionen (1727), Johannespassionen (1724) och Juloratoriet (1734)

Uppväxt och tidiga karriär

Johann Sebastian Bach kom från en väletablerad musiksläkt. Hans föräldrar dog tidigt och äldre brodern Johann Christoph, som också var organist, tog hand om de yngre brödernas uppfostran. Genom barndom och tonår fick Johann Sebastian  en allmänutbildning och studerade även vid ett internat.

1702 fick han sin första anställning vid hertigen av Weimers orkester. Senare samma år fick den då 18-årige Johann Sebastian Bach plats som organist vid Bonifaciuskyrkan i staden Arnstadt. Under sin tid i Arnstadt komponerade han sin första kända komposition.

1705 lämnade han Arnstad för tre månader och begav sig tillbaka till Lüneburg. Här mötte han organisten och den musikaliske ledaren Dieterich Buxtehude, som kom att inspirera Bach i hela hans liv. Tillbaka i Arnstad började han införa moderna uttryck i kyrkomusiken.

Under en ettårig vistelse i Mühlhausen 1707 gifte han sig med sin syssling Maria Barbara Bach. Paret fick sju barn tillsammans, varav fyra överlevde till vuxen ålder. I juli 1720 dog Maria Barbara oväntat, och Bach gifte om sig året därpå med sångerskan Anna Magdalena Wilcken. Tillsammans med henne fick han tretton barn, varav sex överlevde till vuxen ålder.

Från konsertmästare till kantor

1714 återvände Bach till hertigens hov i Weimar, nu som konsertmästare. Det var nu som Bach började komponera flera av sina större verk på orgeln. Han blev en välkänd organist och expert på orgeln. Hans beundrade uppsökte honom under hela hans karriär och han hade ofta privatleveler i både klaverspel och komposition.

1717 blev Bach hovkapellmästare och kompositör för fursten Leopold av Anhalt-Köthens hovkapell. Nästa stora steg i Bach karriär var kantorstjänsten vid Thomasskolan i Leipzig. Han hade tjänsten tills sin död. Som kantor vid Thomasskolan komponerade och skapade Bach många av de verk som idag är mest berömda.

Varför är Bachs verk så kända?

Bach var självlärd och han fortsatta under hela sitt liv att förkovra sig och studerade samtida och äldre tonsättares verk från Italien, Frankrike och Tyskland. Den italienska musiken var särskilt viktig och han inspirerades till exempel av hur Vivaldi organiserade sina konserter och den italienska opera gav upphov till Bachs kantorstil, som den kyrkliga myndigheten ibland rynkade näsan åt. Centralt i Bachs arbete var även den polyfona, flerstämmiga, satstekniken. Hans verk genomsyras av många moderna och innovativa drag i både stil och genre.

Bachs kompositioner bevarades framförallt av hans söner och några av hans elever. Felix Mendelssohns spelade Matteuspassionen 1829, vilket ledde till ett förnyat intresse för Bach. 1850 startade ett Bachsällskap i Tyskland som började publicera flera av hans verk