Julkalender 2020

Julkalender! 1 december – Ulrika Knutson

✨ HISTORISKA MEDIAS JULKALENDER 1 DECEMBER — EN HÄLSNING FRÅN ULRIKA KNUTSON ✨

Elin Wägner älskade julen, men hade svårt för den moderna storstadsjulen; hon ryser åt tingeltanglet och det fula, importerade pyntet. Och att tomtarna luktar glögg. I dagens lucka får du höra Ulrika Knutson, aktuell med sin kritiker- och läsarrosade bok Den besvärliga Elin Wägner, berätta om just Elin Wägners förhållande till julen!

Elin Wägner var långt före sin tid och det är först nu som tiden hunnit ifatt henne. Som en av Sveriges viktigaste författare under 1900-talet är hon framförallt ihågkommen för klassiska romaner som Norrtullsligan och Pennskaftet. Men inte minst var hon civilisationskritiker.

Wägner utmanade sin samtid, och ansågs besvärlig. Hon var en hård moralist som krävde det omöjliga av sin omgivning – kampen för rösträtten, freden, kärleken och miljön skulle gå före allt annat.

Journalisten och författaren Ulrika Knutson har skrivit en engagerad och skarpsinnig bok om Elin Wägner, som tar fasta på hennes mer okända sidor. Det är ett modernt porträtt som berör högaktuella ämnen, som sexuella trakasserier och miljöförstöring. Man kan inte låta bli att undra vad Elin Wägner hade tyckt om me too-uppropet och Greta Thunbergs miljöaktivism?

Ulrika Knutson är en välkänd radioröst och journalist som tidigare har skrivit boken Kvinnor på gränsen till genombrott. Biografin om Elin Wägner är hennes efterlängtade litterära comeback.