Artiklar

Konst och arkitektur under barocken

Konsten under barocken skulle framkalla känslor.

Barock är en epok inom konst- och kulturhistoria som växte fram i Europa under framförallt 1600-talet.

Vad utmärkte barocken?

Termen barock kommer från franska baroque som betyder vidunderlig eller oregelbunden. Barocken utvecklades som en reaktion mot renässansen och tog avstånd från det harmoniska jämviktsideal som dominerade. Inom konst och arkitektur pågick epoken under 1600-talet och början på 1700-talet, medan den inom litteratur och musik startade redan vid slutet av 1500-talet. Många av de olika genrerna inom konsten smälte samman. Detta märks tydligt inom arkitekturen, som även använde sig av såväl skulpturer som bildkonst.

Konsten under barocken skulle framkalla känslor. Verken skulle imponera på och röra sin tittare. Epoken förknippas ofta med sinnlig rikedom, dramatik, vitalitet och rörelse, känslor, storhet och spänning. Barocken påverkades även av förändringar i samhället: motreformationen, konsolideringen av absoluta monarkier, framväxten av en medelklass i många europeiska samhällen, samt den vetenskapliga utvecklingen.

Konst och arkitektur

Barockens konst utvecklades från stilen manierismen och den akademi i italienska Bologna som konstnärsfamiljen Carracci etablerade under 1500-talet. En av de viktigaste konstnärerna var italienaren Michelangelo Merisi da Caravaggio.

Men stilen spred sig även från Italien till andra delar av Europa, bland annat till Nederländerna. En av de mest välkända artisterna härifrån var Peter Paul Rubens. Hans oljemålning Krigets fasor (1638) är ett av barockens mest kända verk. Tavlan föreställer hur den romerska gudinnan Venus försöker hindra krigsguden Mars och är konstnärens kommentar till det då pågående trettioåriga kriget i Europa. Ruben använde skuggor och rörelsen för att tydliggöra metaforen till dåtidens Europa, såväl som många symboler.

Religion och politik påverkade konsten. Den katolska kyrkan hade stort inflytande och finansierade byggprojekt, uppdrag och startade flera samlingar. Därför är det inte konstigt att just kyrkor förknippas med barock arkitektur. Långhuskyrkan med en dominerande kupol, ofta väl besmyckad med målningar, är det som oftast förknippas med barock arkitektur. I Sverige var Nicodemus Tessin den yngre en av de mest framträdande arkitekterna inom barocken. Han var bland annat slottsarkitekt till Stockholms slott i Gamla stan. I Sverige utvecklas även den så kallade karolinska barocken, inspirerade av den franska inredningsarkitekturen med möbler som var rikt förgyllda med ornament.

Missa inte!

Den konserverade änkan

85 kr199 kr
  • En mycket välskriven romandebut som tar läsaren med till ett historiskt Stockholm – dofter, smaker, kläder, gator
  • Tilltalande blandning av fakta och fiktion, där verkliga personers oberättade öden kommer till liv för första gången.
  • Intriger och maktspel, varvat med kvinnlig vänskap och personligt mod
  • En kunskap om tiden och en berättarlust som är omöjlig att värja sig ifrån

Det är höst år 1779 i Stockholm. Sara ligger förvirrad kvar i sängen efter bröllopsnatten med sin dubbelt så gamle make, den store möbelkonstnären Georg Haupt. Föga anar hon då att hon bara fem år senare är änka, har sju barn och ensamt ansvar för den berömda verkstaden.

Påtryckningarna att hon ska gifta om sig – bli konserverad – hopar sig. Hennes ivrigaste uppvaktare är också den man hon fruktar mest, en man som inte skyr några medel i sin jakt på att ta över verkstaden. Ska Sara lyckas stå emot honom och det mäktiga skrået?

Den konserverade änkan är en historisk roman om kärlek, möbelkonst och kvinnors livsvillkor under gustaviansk tid. Med mustigt språk och högt tempo skildrar Hélène Gullberg verkliga personers oberättade öden.