Författare

Museiutställning baserad på Mats Palmquists hyllade bok Träsmak

Mats Palmquist
»Mats Palmquist har gjort ett beundransvärt arbete när han nu i en vackert formgiven bok dyker djupt i en hittills oskriven historia … Träsmak är en genomarbetad och lärorik hyllning till en slitstark och vardaglig kompis.« Borås Tidning
»En grävande hyllning av pinnstolen, rikt bildsatt med modeller, formgivare, fabriker, förebilder och oändliga varianter … ett standardverk om en svensk möbelklassiker.« Antik & Auktion
I den vackra och unika boken Träsmak berättas för första gången den svenska pinnstolens uppkomst och utveckling. Med start i det småländska ursprunget och genom de olika fabrikerna skildras vägen fram till dagens svenska pinnstolar.

Det blir en fascinerande resa genom tid och rum, från 1850-talet fram till idag, där läsaren möter formgivare, arbetare och fabrikörer som på olika sätt har utvecklat pinnstolen. Boken visar pinnstolens formmässiga utveckling från den enkla 1800-talsstolen till 2000-talets designexperiment. Berättelserna kompletteras med en stor mängd både historiska och nytagna bilder.

Den 14 februari inviger Rydals museum i Marks kommun en utställning baserad på Mats Palmquists texter och bilder om den svenska pinnstolens historia. Författaren gästar museet och med start kl 17.30 kan du höra Mats Palmquist berätta om pinnstolens väg från unik herrgårdsmöbel till massproducerad vardagsvara och exportsuccé. Se en mångfald av exempel på hur denna enkla möbel utvecklats designmässigt av olika formgivare från 1800-tal till nutid. Läs mer om Rydals museum här.

Köp boken Träsmak här för endast 259:-