Artiklar, Boktips

Nancy Wake: Gestapos mest jagade frihetskämpe

Nancy Wake
Trots att Nancy Wake flytt från Frankrike till Spanien med kulorna vinande runt sig ville hon inget annat än att återvända. Äntligen hade hon hittat ett sätt att ställa till det för nazisterna, och hon var bra på det.

För att vara motståndshjälte i Frankrike under andra världskriget kom hon från en udda plats: Nya Zeeland. Familjen flyttade dock snart till Sydney. Där hade fadern övergivit familjen och på distans sålt huset utan hänsyn till den. 16 år gammal rymde i sin tur Nancy, trött på modern och syskonen. Därefter klarade hon sig själv. När hon fyra år senare ärvde en summa pengar for hon via USA till London där hon lärde sig journalistik. Snart skrev hon från Paris för William Randolph Hearsts amerikanska tidningar. Sorglös missade hon sällan en chans att festa.

Arbetet förde Nancy Wake runtom i Europa och hon såg tydligt hur nazismen vann mark. Efter att ha bevittnat en rå misshandel av judar i Wien svor hon på att göra det svårt för nazisterna. Innan chansen kom hann hon gifta sig med en förmögen fransman, Henri Fiocca, och slå sig till ro i Marseille. Året efter invaderade tyskarna Frankrike och hon har sagt att kriget förvandlade henne från en lättsam person till en krigare. Efter att hon kommit i kontakt med motståndsrörelsen hjälpte hon den som kurir med allt svårare uppgifter. Då hon 1943 flydde via Spanien hade hon hjälpt hundratals personer att fly samma väg och var en av de mest eftersökta i landet.

I Storbritannien placerades Nancy hos Special Operations Executive och tränades i att leda motståndsmän i krig. Hon lär ha varit en särdeles god student i allt från skytte till sprängämnen och radiokommunikation. Kunskaperna prövades hårt efter att hon fallskärmshoppat in i Frankrike igen i april 1944. Uppdraget var att organisera motståndet och utföra sabotage inför D-dagen. Hon blev snabbt respekterad och deltog flera gånger i strid. Efter kriget belönades hon med medaljer av flera länder och blev en av de västallierades mest dekorerade kvinnor. Dessvärre fick hon också veta att hennes make torterats och dödats då han vägrat uppge var hon fanns.

Nancy Wake fann det svårt att anpassa sig till ett civilt liv. Hon jobbade ett tag med underrättelser, försökte ge sig in i politiken och blev till slut hemmafru i Australien i sitt andra äktenskap. Efter makens död 1997 återvände hon till England.

Artikeln är ett utdrag från...

Dramatiska damer

229 kr
»Illustrationerna är fantastiska och de välskrivna texterna väcker stor lust att läsa vidare på egen hand.« Tidskriften Historiskan
»En kanonfin bok! Alla damer i boken är inte stora hjältar, men alla har en intressant berättelse … en stor kunskapskälla.« Luleå bokpassion
I Dramatiska damer skildras 75 kvinnor som alla skrivit in sig i historien. Illustratören Maria Persson bidrar med färgstarka och skickliga porträtt medan Nils Hjort fångar damernas liv i medryckande kortbiografier.

Varje uppslag i boken är en lockande berättelse om ett dramatiskt personöde – från inspärrade prinsessor till rakryggade kvinnorättskämpar, slipade bluffmakare och smarta uppfinnare. Genom fem århundraden följer vi olika kvinnor som har en sak gemensamt: de gick alla sin egen väg, på gott och ont.

Du kanske också är intresserad av...

Glömda soldater

269 kr
  • Andra världskriget med fokus på kvinnorna – soldater, agenter, prickskyttar, lottor, piloter, tolkar…
  • Herstory när den är som bäst!

Under andra världskriget fanns kvinnorna med på alla fronter – som sjuksköterskor, piloter, prickskyttar, partisaner, agenter, kökspersonal, luftvärnssoldater, signalister och tolkar. Ändå lyser de med sin frånvaro i de flesta av de böcker som skrivits om konflikten.

Kvinnornas drivkrafter var pliktkänsla och patriotism, men också en längtan efter frihet och att spränga de gränser som tidens kvinnoroll satte upp. Fördomar och diskriminering följde dem, liksom beundran och tacksamhet. Äventyr och kamratskap har stannat kvar i minnet hos många.

I Anna Larsdotters bok Glömda soldater får vi för första gången på svenska följa en grupp kvinnor på uppdrag i andra världskrigets Europa, USA och Asien. Däribland sjuksköterskan Thelma Sanders, kantinlottan Maija Kitunen, prickskytten Roza Sjanina, motståndskvinnan Hedda Lundh och luftvärnsofficeren Mary Churchill. Ett par av veteranerna har intervjuats av författaren, vissa har lämnat dagböcker och memoarer efter sig, medan andra har fått sina liv beskrivna i biografier. Vi möter dem mitt i deras uppdrag, på plats i krigets verklighet. Utan deras berättelser är historien om andra världskriget inte fullständig.

Visa mer

Anna Larsdotter är frilansjournalist och författare. Hon har under många år varit verksam som både redaktör och skribent på tidskrifter som Militär Historia och Populär historia.

Följ gärna Anna Larsdotters populära instagramkonto @warladies

Anna Larsdotters böcker

Anna Larsdotters hemsida

Sagt om boken:

»Genom historisk källforskning, litterärt välgestaltade och dramatiskt medryckande ögonblicksbilder av kvinnor i olika åldrar, med olika bakgrund och politiska övertygelser lyckas Larsdotter belysa en del av andra världskriget som fram tills nu inte funnits skildrad på svenska. Betyg: 5 av 5 – briljant.« BTJ

Befrielsen

85 kr
  • Oavlåtligt spännande historia om en av andra världskrigets största profiler
  • Baserad på en sann historia – förlagan lika spännande som dikten
  • Rättigheterna sålda till mer än 20 länder

För de allierade var hon en orädd frihetskämpe och en fantastisk spion. En kvinna som var före sin tid. För Gestapo var hon en gäckande skuggfigur och deras mest jagade person. Hon hette Nancy Wake och hade ett skyhögt pris på sitt huvud.

För första gången skildras hennes händelserika liv i romanform. Det handlar om en kvinnas ofattbart svåra uppdrag att vända kriget, rädda mannen hon älskar och med brutala medel hämnas dem som har velat skada henne.

Rättigheterna till Imogen Kealeys verklighetsbaserade roman Befrielsen har sålts till mer än 20 länder och ska bli storfilm i Hollywood. Det är en oavlåtligt spännande berättelse om en av de mest fascinerande och okända hjältarna under andra världskriget.

Stalins prickskytt

85 kr239 kr
»Detta är en ytterst läsvärd bok. Inte främst för att det är den första boken på svenska som skildrar en kvinnlig prickskytt, utan för att det är ett starkt personöde som levandegör östfronten.« Lars Gyllenhaal, militärhistorisk expert
»En fascinerande och läsvärd bok som ger en inblick i striderna på östfronten och Sovjets syn på andra världskriget.« BTJ
»Pavlitjenkos frispråkiga memoarer ger en helt unik och ganska häpnadsväckande bild av kriget … det råder ingen tvekan om att detta är ett betydelsefullt historiskt dokument.« The Booklist

Ljudmila Pavlitjenko var en av de mest framgångsrika – och fruktade – prickskyttarna under andra världskriget. När Hitlertyskland inledde Operation Barbarossa i juni 1941 lämnade hon sina studier för att ta värvning i Röda armén. Hon tackade nej till att bli sjuksköterska och sökte sig istället till den sovjetiska arméns elitförband med kvinnliga prickskyttar. Efter bara ett år i tjänst hade hon hela 309 dödande skott på sin meritlista.

I sina memoarer berättar Pavlitjenko, ”Lady Death”, om tiden vid den beryktade östfronten, resan till väst 1942 och hennes fortsatta karriär inom den sovjetiska krigsmakten.