Artiklar

Neil Armstrong – första människan på månen

Neil Armstrong, 1969

Den 21 juli 1969 lämnade Neil Armstrong den relativt säkra farkosten ”Örnen” och ställde sig på månen.

”That’s one small step for a man, one giant leap for mankind” (’Detta är ett litet steg för en människa men ett jättesprång för mänskligheten’). Med de berömda orden tog Neil Armstrong det första steget på månen.

Tillsammans med Edwin ”Buzz” Aldrin och Michael Collins genomförde Armstrong Apollo 11:s månfärd 16–24 juli 1969.

Månlandningen

Månlandaren ”Örnen” landade sjutton minuter över åtta på kvällen den 20 juli. Men det tog några timmar innan astronauterna kunde lämna farkosten. Fyra minuter i elva på kvällen den 20 juli tog Armstrong sina första steg på månen. Nitton minuter senare anslöt sig kollegan Edwin ”Buzz” Aldrin.

Landningen hade varit komplicerad. I efterhand konstaterades att farkosten Örnen hade fått en oväntad push vid frånkopplingen av rymdskeppet Apollo II. Detta innebar att färdrutten förändrades, vilket astronauterna inte visste om. Först nio minuter innan landning insåg Neil Armstrong att fartygen inte följde den planerade rutten. Han bestämde sig för att flyga och landa Örnen manuellt.

Men att hitta en plats att landa på var inte lätt. Resan till marken tog därför längre tid än beräknat. På Nasas högkvarter i Houston befarade de att bristen på bränsle skulle leda till en kraschlandning. När personalen i Houston till slut hörde Armstrong säga:”The Eagle has landed” pustade de i kontrollrummet ut.

På månen

Armstrong och Aldrin spenderade ungefär två och en halv timme på månen. De fotograferade, genomförde experiment och samlade in ungefär 23 kg prover som skulle tas med till jorden. För att mäta avståndet mellan månen och jorden installerade de till exempel en enhet som skulle ta emot laserstrålar från observatorier på jorden.

Tillsammans med kollegan Michael Collins, som övervakade månlandningen från rymdskeppet Apollo II, återvände Armstrong och Aldrin till jorden den 24 juli. Trion landade i Stilla havet väster om Hawaii. Astronauterna spenderade därefter tre veckor i karantän.

Vem var Neil Armstrong?

Armstrong föddes den femte augusti 1930. Han fick sin pilotlicens redan vid 16 års ålder och vidareutbildade sig senare till flygplansingenjör. Armstrong var pilot inom den amerikanska militären 1949-1952 och var även i tjänst under Koreakriget 1951. 1962 påbörjade han sin astronaututbildning. Armstrong deltog i rymdexpeditionen Gemini 8 och var reserv till flera andra uppdrag innan månlandningen.

2006 intervjuades han av journalisten Ed Bradley för programmet 60 minutes. Armstrong befann sig sällan i strålkastarljuset och intervjun var en av få.

1956 gifte sig Armstrong Janet Elizabeth Shearon och de fick tre barn. Paret skilde sig 1994 och Armstrong gifte om sig med Carol Knight. De levde tillsammans tills han dog den 25 augusti 2012 till följd av komplikationer från en hjärtoperation.