Journalisten och den välkända radiorösten Ulrika Knutson har skrivit en skarpsinnig och efterlängtad bok om Elin Wägner, som tar fasta på hennes mer okända sidor. Det är ett modernt porträtt som berör vår tids frågor: miljöförstöring, krigshot, sexuell makt och demokrati.
– Elin Wägner var långt före sin tid, och känns kusligt aktuell. Hon var en av Sveriges viktigaste författare under 1900-talet och en betydande civilisationskritiker, berättar Ulrika Knutson och fortsätter:
– Wägner utmanade sin samtid och provocerar oss också. Hon var en hård moralist som krävde det omöjliga av sin omgivning. Kampen för freden, kärleken och miljön skulle gå före allt annat.
Som författare är Elin Wägner mest känd för de banbrytande romanerna Norrtullsligan, Pennskaftet och den provocerande debattboken Väckarklocka. Hon var med och startade Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad, Rädda Barnen, Svenska Hem och Internationella Arbetslag. Som andra kvinna valdes hon 1944 in i Svenska Akademien.
– Ulrika Knutsons efterlängtade litterära comeback är ett inspirerande, klartänkt och i mångt och mycket överraskande porträtt av Elin Wägner, säger Historiska Medias förläggare Lena Amurén om utgivningen.
– Boken ger oss också en fängslande exposé över första hälften av 1900-talet, över vad som händer inom politiken och kulturen under en dramatisk tid.
Ur boken:
Hon är värd respekt för så mycket, sin disciplin, sin produktivitet, sin skärpa och sitt allvar. Men hon kunde vara hård mot de svaga, och allra hårdast mot sig själv. Ibland tycker jag synd om Elin. Men den besvärliga Elin Wägner låter sig varken kramas eller ömkas så lätt, och vi kommer inte undan henne heller. Vi behöver henne.
/ Ulrika Knutson