Boktips, Historiska händelser

Ny bok avslöjar detaljer om Churchills attentat i Sverige

Den 19 april 1940 griper svensk polis den brittiske affärsmannen Alfred Rickman, som misstänks vara ledare för en brittisk sabotageliga i Sverige. Misstankarna bekräftas inom kort då polisen hittar 200 kilo sprängämnen. Utifrån tidigare hemligstämplat material skildrar Tommy Jonason och Simon Olsson de häpnadsväckande attentatsplanerna i boken Rickmanligan. 

Snart grips ytterligare personer och utredningen växer. Det står klart att den så kallade Rickmanligan har planerat ett omfattande sprängdåd mot hamnen i Oxelösund, som skeppar svensk järnmalm rakt in i tysk krigsindustri.


Alfred Rickman vid arresteringen. 

– Vi visar att attentatet var förankrat på högsta ort, hos premiärminister Chamberlain och marinminister Churchill, säger bokens ena författare Simon Olsson, och fortsätter:
– Attentaten planerades utan hänsyn till Sveriges neutralitet och eventuella svenska offer.

Under rättegången avslöjas chockerande detaljer om ligans långt framskridna planer – till och med datumet var redan bestämt. Det svenska samhället skakas av uppgifterna.


En del av fyndet på 200 kg sprängämnen.

– Hur nära var det att ett attentat på svensk mark verkligen genomförts? Och hur hade det i så fall påverkat Sveriges roll i det pågående kriget? Det här är frågor som vi också diskuterar i boken, berättar bokens andra författare Tommy Jonason och framhäver:
– Först häromåret hävdes hemligstämpeln på det brittiska materialet, som har gett oss nya avslöjande detaljer om Rickmanligan och dess planer.

Tomas Jonason är pensionerad läkare med ett stort intresse för brittisk underrättelsetjänst. Tillsammans med Simon Olsson har han tidigare skrivit ett par böcker som behandlar brittiska dubbelagenter under andra världskriget.

Simon Olsson är skribent och författare. Han utkom 2010 med sin första bok Svenska arméns uniformer 1875–2000 och har sedan dess författat och medverkat i flera böcker om underrättelsetjänst under andra världskriget och kalla kriget.