Artiklar

OJ Simpson och sanningen

OJ Simpson
Strax efter tolvslaget natten till den 13 juni 1994 hittades OJ Simpsons fru Nicole Brown Simpson och hennes bekant Ron Goldman ihjälhuggna utanför hennes lägenhetskomplex i Brentwood utanför Los Angeles. De första poliserna på plats hittade Brown, barfota och i en mörk klänning, liggande på mage på gångvägen framför sin ytterdörr. De kunde konstatera att hon blivit knivhuggen flera gånger i huvudet och i nacken, så djupt och våldsamt att huvudet nätt och jämt hängde ihop med kroppen. Hennes händer hade tydliga avvärjningsskador. Goldman låg en bit bort, utanför gångvägen, bredvid ett träd.

Undersökningarna av mordoffren och ett par andra fynd fick polisen att tro att OJ Simpson på något vis var inblandad. Han höll sig dock undan och hans advokater förmådde polisen att låta honom få överlämna sig själv. Tidpunkten sattes till klockan 11 på förmiddagen den 17 juni, drygt fyra dygn efter morden. Medieuppmärksamheten blev, så fort det stod klart att det handlade om OJ Simpson, enorm.

Journalister av alla sorter gjorde vad de kunde för att få fram information, nästan till vilket pris som helst. Tre dagar efter gripandet förklarade Simpson att han var oskyldig till de båda morden och en jury kallades samman för att avgöra om åtal skulle väckas. Två viktiga vittnen sålde sina berättelser till pressen och kunde sedan aldrig användas i den fortsatta rättssaken. Trycket från medier gjorde att juryn fick upplösas, då det förelåg risk för att den skulle låta sig påverkas.
OJ Simpson: mugshot
Istället för en åtalsjury genomförde man en så kallad preliminär förhandling för att kunna avgöra ifall det skulle bli en rättegång. Det var en framgång för Simpsons försvarsteam, som var namnkunnigt och av pressen kallades för Dream Team, som nu fick insyn i den bevisning som åklagarsidan presenterade. Den 7 juli beslutade domaren att det fanns nog med bevis för ett åtal.

Åklagarna tyckte att de hade stark bevisning trots att det saknades vittnen och trots att något mordvapen inte hade hittats. De siktade på livstids fängelse för Simpson, inte dödsstraff och deras scenario gick ut på att OJ Simpson åkte ut till Nicole Brown på kvällen den 12 juni i syfte att mörda henne. Någon gång under överfallet kom Ron Goldman in genom grinden till bostadsområdet. Han arbetade på den restaurang där Nicole Brown ätit under kvällen tillsammans med sin mamma och han hade med sig ett par glasögon som de hade glömt och ringt efter.

Tv-sändningarna av den halvårslånga rättegången fungerade som en såpopera för många tittare. Skillnaden var att allt hände på riktigt. Det hindrade inte att deltagarna, från de många advokaterna från båda sidor, OJ Simpson själv, domaren, alla vittnen och otaliga experter förvandlades till skådespelare i ett välregisserat drama utan känt slut. Hjältar och skurkar framträdde i rättssalen och diskuterades livligt av tittarna hemma i tv-soffan. Många av dem blev kändisar, till exempel försvarsadvokaten Robert Kardashian. Fram till 1990 var han gift med Kris Jenner och fick bland annat tre döttrar, Kourtney, Kim och Khloé, som från 2007 utgör kärnan i en av de mest populära realitysåporna: Keeping up with the Kardashians.

Klockan 10.07 den 3 oktober 1995, inför uppskattningsvis 100 miljoner tittare och lyssnare, meddelade domaren Lance Ito juryns beslut: OJ Simpson friades för båda morden. Det överraskande utfallet av den enormt uppmärksammade rättegången toppade all världens nyhetssändningar och löpsedlar.

Texten är ett utdrag från...

Brotten som skakade världen

75 kr229 kr
»Det är spännande läsning som blottlägger mörka sidor i det mänskliga psyket.« Hemmets vän
När verkligheten överträffar dikten.

Det finns brott som är så spektakulära att de får internationellt genomslag. I tidningar och tv dyker med jämna mellanrum klassiska förbrytelser upp. Det kan vara vågade mot lag och ordning, eller så brutala att de berör människor var än de bor. Sådana kontraster finns naturligtvis mellan det stora tågrånet och händelserna på Utøya, mellan stölden av en ångestfylld norsk tavla eller en religiös sekts massjälvmord i den sydamerikanska djungeln.

I Brotten som skakade världen djupdyker Martin Borg i tjugo spektakulära och häpnadsväckande brott från tre olika världsdelar. Det handlar om kidnappningar, konststölder, mord, rån, rymningar, vetenskapsbluffar och terroristbrott. Samtliga blev på sin tid uppmärksammade och omskrivna.

Du kanske också är intresserad av...

Baby Lindy och andra berömda kidnappningar

229 kr
”Har ni sett pojken, överste Lindbergh?” Barnsköterskan kom inrusande i arbetsrummet där den svenskättade flygaren och folkhjälten Charles Lindbergh satt. Nu var hans 18 månader gamla son, Charles junior, försvunnen från sin spjälsäng. Vem hade tagit honom? Jakten på ”Baby Lindys” kidnappare blev en medial megahändelse och beskrevs av en amerikansk tidningsman som ”den största storyn sedan Jesu uppståndelse”.

Historien om Charles Lindbergh junior är bara ett av 20 gastkramande kidnappningsfall som presenteras i Baby Lindy och andra berömda kidnappningar. Här berättas också om Siba-VD:n Fabian Bengtsson som överfölls i sitt garage och försvann i januari 2005, miljonärsdottern Patty Hearst som rövades bort av radikaler för att senare begå brott tillsammans med dem och den obehagliga historien om österrikiska Natascha Kampusch som hölls fången i en källare under åtta år. Detta är bara ett fåtal exempel ur den engagerande exposé över olaga frihetsberövanden som alla är chockerande på olika sätt.

På ett rappt och medryckande sätt ger journalisten och författaren Sara Griberg flera pusselbitar till en fantasieggande aspekt av kriminalhistorien, där slutet dessvärre inte alltid är lyckligt.

Brotten som skakade Sverige

75 kr
»Texterna är intressanta, lättlästa och koncisa, och närvarokänslan är stark. Flera av brotten kommer jag ihåg från nyhetsrapporteringen, och nu i efterhand, när pusselbitarna fallit på plats, är det intressant att få en fyllig sammanfattning och bakgrund.« Skaraborgs Allehanda
Vilka är människorna bakom några av de mest uppmärksammade svenska brotten? Och hur gick de egentligen till?

I fortsättningen på Brotten som skakade Sverige berättar Martin Borg på nytt om spektakulära och häpnadsväckande svenska brott från sent 1930-tal till nutid. Det handlar om konstkupper, kallblodiga mord, miljöskandaler, pyromaner och hänsynslösa terrorister.

Boken fördjupar perspektiven med spännande inblickar i polisarbetet och i brottslingarnas tidigare liv.

Brotten som skakade Sverige

75 kr
»Det är välskrivet med ett driv som delvis återskapar den inneboende spänning som är förknippad med spektakulära brottsskeenden. Brotten som skakade Sverige är ett mycket intressant och läsvärt utsnitt ur svensk kriminalhistoria.« Bibliotekstjänst 

Vem är det egentligen som begår allvarliga brott? Hur kommer det sig att människor genomför de mest våldsamma och omoraliska handlingar utan hänsyn till konsekvenserna?

I Brotten som skakade Sverige beskrivs femton uppmärksammade svenska brott från 1950 till 2010. Det handlar om förskingringar, mord, rån, stölder, utpressningar och bedrägerier. Brott som alla har varit mycket omskrivna och omtalade. Detaljerna kring dem är ofta fruktansvärda men miljöer och företeelser kring brotten är vardagliga, vilket gör dem extra obehagliga.

Platser som Hurva, Malexander och Knutby har för alltid etsats sig fast i våra medvetanden. En försvunnen flicka som hittas mördad i en plastsäck får oss att känna avsky och samma känsla infinner sig när en ung man förgiftar dementa och hjälplösa åldringar. Varför?

I Brotten som skakade Sverige försöker Martin Borg förklara de bakomliggande faktorerna samtidigt som han återger själva händelseförloppen där såväl brott som huvudpersoner sätts in i ett större sammanhang.