Artiklar

Oktoberfest: Världens största folkfest

Oktoberfest
Oktoberfest är en årlig ölfestival i München i Tyskland. Varje september inleds den två veckor långa festivalen, som traditionellt slutar på den förste söndagen i oktober. För den som gillar öl, är festivalen en dröm!

Så startade Oktoberfest

Oktoberfest anordnades första gången den 12:e oktober 1810. Då som en hyllning till kronprinsen av Bavaria, senare kung Louis I, och hans giftermål till prinsessan Therese von Sachsen-Hildburghausen. Därför heter evenemanget än idag Oktoberfest, även om festivalen startar i september. 1810 varade festligheterna i fem dagar och avslutades med en hästkapplöpning. Festivalen återkom det efterföljande året. Då avslutades det veckolånga öldrickandet med ett inte bara med en hästkapplöpning, utan även en jordbruksmässa. Åtta år efter den första festivalen började man att servera såväl mat som dryck.

Tvåhundra år senare hade flera förändringar skett. I slutet på 1900-talet bestod festivalområdet, som än idag ligger vid det tidigare grönområdet Theresienwiese, av stora ölhallar gjorda av plywood. I ölhallarna fanns det cirka 6 000 sittplatser. Här stod varje ölkompani och bryggeri från München och visade produkter och sålde öl. En tradition som finns kvar än idag – för det är endast sex olika bryggerier som serverar öl på Oktoberfest.

Traditionsenligt är det bara Münchenbryggerierna som närvarar. Bryggerierna är Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner och Spaten. Augustiner är Münchens äldsta bryggeri och grundades 1328 av munkar från Augustinorden.

Dirndl och lederhosen

Det finns även en traditionsenlig sydtysk och österrikisk klädsel som bärs under festivalen än idag. Kvinnor klär sig i den så kallade dirndl, som betyder flicka på sydtysk dialekt, vilket består av en kjol eller klänning, vit blus och förkläde. Kläderna är gjorda av olika material och knäpps samman med antingen blixtlås, hakar, hyskor eller olika knappar och snören. Männen bär så kallade lederhosen, vilket är tyska för läderbyxor. Mest vanligt förekommande är en kortare shortsmodell eller knälånga byxor.

Oktoberfest idag

Efter enandet av Tyskland justerades datumen för folkfesten något. Ifall första söndagen i oktober infaller den första eller andra oktober, fortsätter Oktoberfest sedan 1994 en eller ett par dagar till. Detta så att firandet ska inkludera (och avslutas) den tredje oktober – tyska enighetens dag, Tag der Deutschen Einheit.

Oktoberfest inleds med att Münchens borgmästare tappar upp det första ölfatet. Till festivalen kommer det varje år runt sju miljoner människor från hela världen. Därför är det kanske inte så konstigt att det dricks mycket öl under de två veckorna som Oktoberfest pågår – runt 7,5 miljoner liter öl.

På området finns det 14 stora tält där ölen serveras i stop på en liter. Att boka sittplatser i ett av tälten är ofta en långdragen affär. De olika öltälten har olika bokningsprocessen och bokningarna öppnas upp vid olika tillfällen varje år.

Likt många arrangemang världen över är Oktoberfest inställt i år, på grund av nuvarande coronapandemi.

Du kanske också är intresserad av...

Svenska drottningar

259 kr
Vid kungens sida har det alltid funnits en drottning, som varit och är rikets högst uppsatta kvinna. Men vad har det inneburit att vara drottning och ständigt befinna sig i blickfånget? Vilka krav har hon haft på sig? Och hur har hon anpassat sig för att motsvara förväntningarna?

Idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen har tidigare skrivit de kritikerrosade böckerna Vasadöttrarna och Vasadrottningen. Nu återkommer hon med en fascinerade berättelse om våra svenska drottningar från Vasatiden till idag.

Tegenborg Falkdalens tankeväckande skildring lyfter fram drottningrollens villkor. Hur skulle den ideala drottningen uppträda som maka, mor, husmor och som representativ och politisk partner vid kungens sida? Hur har rollen förändrats över tid? Och vad är det för arv som väntar Victoria den dag hon ärver tronen?