Boktips, Författare, Förlaget

Philip Birks böcker om konsttjuven Tom Grip blir tv-serie

Philip Birk

26-årige Philip Birk deckardebuterade 2018 med den hyllade thrillern Kyldygnet, som följdes upp av likväl rosade Frostnatt tidigare i år. I våras gavs den första delen i serien ut på den tyska marknaden, och nu har produktionsbolaget FFP New Media köpt film- och tv-rättigheterna till båda böckerna, som på svenska getts ut av Historiska Media.

– Det tyska filmbolaget fastnade för den spänningstäta historien om Tom Grip och hans bravader inom konstvärlden, berättar Historiska Medias förlagschef Erik Osvalds och fortsätter:
– Vi på förlaget är inte förvånade eftersom Philip Birks böcker har tydliga filmiska kvaliteter.

26-årige Philip Birk från Varberg har redan fyra böcker bakom sig. Han är ambitiös i sitt skrivande, och sätter en ära i gedigna efterforskningar och trovärdiga men spektakulära intriger:

– Min målsättning med böckerna om Tom Grip var att få mina kompisar, som knappt läser böcker, att fångas av storyn. Och det funkade! Att film- och tv-rättigheterna nu har sålts är en dröm som går i uppfyllelse.

Filmbolaget bakom köpet, FFP New Media, verkar idag i såväl Köln som München. I mer än 30 års tid har bolaget pro­ducerat högkvalitativ film och TV, både för en tysk och en internationell marknad. De har tidigare bland annat producerat flera Beck-filmer, men nu är det alltså dags för Kyldygnet och Frostnatt.

– Med konsttjuven Tom Grip har Philip Birk skapat en originell och sympatisk huvudkaraktär som både är jägaren och den jagade. Kyldygnet har en nervkittlande handling, ett modernt språk och en samtida känsla, säger producenten Judith Smeathon på FFP New Media.

Urval pressröster om Kyldygnet och Frostnatt:

»Imponerande skickligt berättad debutthriller.« Dagens Nyheter om Kyldygnet

»Rafflande intrig, hisnande tempo och spännande.« Upsala Nya Tidning om Kyldygnet

»Extremt spännande. Betyg 5/5.« Dast Magazine om Kyldygnet

»25-årige Philip Birk skriver rapp och hårdkokt thrillerprosa av internationell klass.« Femina om Frostnatt

»En rafflande historia.« Mittmedia om Frostnatt