Förlaget, HistoriaNU

Vi lanserar vår podcast Historia Nu

Podcast Historia NU

Nu lanserar vi Historia Nu – en podcast för historieälskare

Onsdag 16 maj är det premiär för podcasten Historia Nu. Bakom satsningen står förlaget Historiska Media som nu breddar sin verksamhet för att nå ut till både befintliga och nya målgrupper. Varje vecka sänds nya samtal om historiska händelser och personer samt aktuell forskning. Programledare är Urban Lindstedt, historiekunnig journalist som även driver podcasten eHandelstrender.

Historiska Media tar steget in i ytterligare en digital kanal och använder sitt breda nätverk inom historieämnet för att skapa en spännande och berikande podcast.

– Vår ambition är att göra historien levande för lyssnarna och att förmedla aktuell forskning, berättar förlagschef Erik Osvalds. Vi är övertygade om att vi med det här formatet når en ny och allt större publik med intresse för historia.

– Det är viktigt att framhålla att satsningen inte är en kanal för förlagets böcker, utan en ny röst med ett varierat innehåll, betonar förlagschefen.

Inspelning av vår podcast
Inspelning av podcasten Historia Nu. Programledare Urban Lindstedt till vänster, historikern och författaren Bengt Liljegren till höger.

Podcasten Historia Nu produceras i samarbete mellan Historiska Media och Urban Lindstedt, som har lång erfarenhet från både tryckta och digitala medier. Urban Lindstedt driver även podcasten eHandelstrender och har tidigare medverkat i podcasten Tur & Retur.

– Det är oerhört stimulerande att jobba med Historia Nu, säger Urban Lindstedt. Nu får jag kombinera min erfarenhet från podcastproduktion med ett starkt intresse för historia.

Formatet för Historia Nu är 30-40 minuter långa samtal om ett intressant tema. Varje vecka släpps nya avsnitt där lyssnaren får möta historiker, journalister och författare eller experter från landets museer. I podcastens första avsnitt, som alltså släpps i dag, intervjuas vetenskapsjournalisten Kristina Ekero Eriksson som berättar om det Gamla Uppsala. Därefter väntar samtal med bland andra Magnus Västerbro om pestens år 1710 samt Åke Jönsson om fotbollens historia.