Boktips, Författare, Förlaget

Prisbelönt och kritikerrosad bok om hur järnridån klyver Europa i två delar

Ilmar Taska med sin bok Pobeda (Mannen i bilen)

Den estniska författaren Ilmar Taska har en framgångsrik karriär inom film, teater och tv bakom sig. 2016 romandebuterade han med Mannen i bilen som sedan dess är utgiven i 15 olika länder samt blivit utsedd till en av årets bästa böcker 2018 av The Times Literary Supplement. Nu ges succéromanen ut på svenska.

Mannen i bilen utspelar sig år 1946 i Estlands huvudstad Tallin. Vi får följa en liten pojke vars nyfunna vänskap med en vänlig man visar sig ha ett högt pris. En dag är hans pappa plötsligt försvunnen och snart lämnar också mamman hemmet utan att komma tillbaka.

Med ett starkt persongalleri och en noga genomtänkt dramaturgi skildrar Ilmar Taska ett Baltikum som just börjat återhämta sig från sviterna efter andra världskriget, men där järnridån istället klyver Europa i två delar.

– Vi är mycket glada över att ge ut Ilmar Taskas rosade bok på svenska. Det är både en utmärkt tidsskildring och en stark och berörande roman, säger Historiska Medias förläggare Lena Amurén och fortsätter:
– Boken har fått ett mycket fint mottagande runtom i världen och nominerats till ett flertal priser. Nu ser vi fram emot att den ska upptäckas av våra svenska läsare!

Köp Mannen i bilen här för endast 199:-

Mannen i bilen

PRESSRÖSTER OM BOKEN: 

»En elegant skriven, stilren roman om livet i ett ockuperat land.« Sofi Oksanen, författare

»Ett mästerligt komponerat verk.« Literaturkritik, Tyskland

»Kraftfull thriller i Sovjet-ockuperade Estland … Taska lyfter på ett briljant vis fram de inneboende motsägelserna i idealism och nationalism.« World Literature Today, USA

»En stark roman som både fungerar som en påminnelse och en skrämmande varning.« Berlingske, Danmark

»En upplyftande, charmig och spännande roman från en begåvad författare.« The New European, England