Midsommar är en av de mest populära högtiderna i Sverige. En dag och afton av festligheter som markerar sommarens början. Så, vad är bakgrunden till sommarfesten midsommar?
I dag förknippas midsommar med blomsterkransar, midsommarstänger, god mat, snaps och festligheter hela den ljusa natten lång. Dagen bär kännetecken från såväl bondesamhällets sommarfester som kyrkohögtiden tillägnad Johannes Döpare.
Redan under bondesamhället firades midsommar och ansågs då vara sommarhalvårets höjdpunkt, med viktiga inslag av romantik och fest. Under bondesamhället var midsommar även sammankopplat med magi och övernaturliga krafter. I dåtidens folktro var midsommarnatten en av årets mest magiska nätter, då växter fick magiska krafter och närvaro av övernaturliga väsenden. Enligt en av de mest kända riterna skulle flickor plocka sju sorters blommor, som därefter skulle placeras under huvudkudden. På så sätt skulle flickans framtida man synas i drömmen.
Under 1800-talet sammankopplades midsommar med den kyrkohögtid som hedrar Johannes Döpare. Hans kalenderdag infaller den 24 juni, vilket var det datum då midsommar firades fram till och med 1952. Sedan dess har högtiden varit rörlig och inträffar nu den fredag som infaller mellan den 20 till 26 juni. Denna förändring togs i bruk för att bättre passa arbetsveckan och den svenska industrisemestern under mitten av 1900-talet.
För under 1950-talet var midsommar en brytpunkt för de som arbetade i de svenska industrierna. Efter högtiden började den så kallade industrisemestern, vilket innebar ledighet för de som arbetade inom de svenska industrierna. Än i dag börjar många sin semester strax efter midsommar. Det är även under 1900-talet som leken ”Små grodorna” först påträffas i tryck i boken ”Sånglekar från Nääs” 1922. Än i dag dansar många runt en midsommarstång till tonerna av sången ”Små grodorna”.
Mat har sedan 1900-talet varit ett viktigt inslag i firandet av midsommar. Traditionsenligt äter många i dag sill, färskpotatis och jordgubbar med grädde. Till detta dricks öl och brännvin med tillhörande snapsvisor.
Den svenska midsommartraditionen bär på en rik historia och dagens firande har formats av många olika traditioner. Men än i dag är midsommar en dag och afton då vi välkomnar sommaren.
Du kanske är intresserad av...
Året är 1410. Ransta sätesgård börjar återhämta sig efter olycksdrabbade år och Karin vågar hoppas att hemmet ska bli vad det borde vara: bygdens främsta hästgård.
Men faderns pengakista skramlar tom och för att rädda gårdens framtid måste Karin gifta sig med bergsmannen Engelbrekt Engelbrektsson. Han inleder snart sitt segertåg över Sverige, som fortfarande är illa åtgånget efter pestens härjningar. Karin är inte förälskad i sin man, även om hon ser upp till honom. Kanske skulle hon kunna bli lycklig ändå? Om hon bara kan glömma den där midsommarnatten…
Midsommarbrud är den tionde delen i romanserien Släkten. Med historisk kunskap och stark inlevelse skildrar Elisabeth Östnäs en bit av Sveriges mest dramatiska historia.