Författare

Ulrika Knutson får pris av Samfundet De Nio

Samfundet De Nio ger Lotten von Kraemers pris till Ulrika Knutson, aktuell med boken Den besvärliga Elin Wägner. Priset på 200 000 kr delas ut till förtjänta författare av sakprosa, och är ett av Sveriges största litterära priser i genren.

Samfundet De Nio instiftades 1913, enligt Lotten von Kraemers testamente. Uppgiften var att dela ut litterära priser. Lotten von Kraemer var mån om att samfundet skulle bestå av både kvinnor och män, i motsats till Svenska Akademien, som då var en manlig bastion.

Ulrika Knutson kommenterar nyheten:

– Det är otroligt roligt. Ett mycket fint pris. Särskilt roligt med tanke på att såväl Elin Wägner som Emilia Fogelklou på sin tid fick pris av De Nio, till Lotten von Kraemers minne.

Elin Wägner var långt före sin tid och det är först nu som tiden hunnit ifatt henne. Som en av Sveriges viktigaste författare under 1900-talet är hon framförallt ihågkommen för klassiska romaner som Norrtullsligan och Pennskaftet. Men inte minst var hon civilisationskritiker.

Wägner utmanade sin samtid, och ansågs besvärlig. Hon var en hård moralist som krävde det omöjliga av sin omgivning – kampen för rösträtten, freden, kärleken och miljön skulle gå före allt annat.

Ulrika Knutson har skrivit en engagerad och skarpsinnig bok om Elin Wägner, som tar fasta på hennes mer okända sidor. Det är ett modernt porträtt som berör högaktuella ämnen, som sexuella trakasserier och miljöförstöring. Man kan inte låta bli att undra vad Elin Wägner hade tyckt om me too-uppropet och Greta Thunbergs miljöaktivism?