Författare

Ulrika Knutson får stipendium av Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond

Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2021 går till författaren Ulrika Knutson för Den besvärliga Elin Wägner (Historiska Media, 2020) och till författaren Per Wirtén för Europa, ständigt detta Europa. Elin Wägners förlorade kärlek. (Albert Bonniers Förlag, 2020). Författarna får var sitt stipendium à 50 000 kronor.

Motiveringen lyder:

År 2020 var det år det vårades för Elin Wägner. Ulrika Knutsons Den besvärliga Elin Wägner är en livlig levnadsteckning av en av 1900-talets intressanta röster. Ulrika Knutson skriver fram en delvis ny bild av Elin Wägners liv och berättar om en sträv och mångsidig personlighet som aldrig lånade sig till enkla förklaringar. Redan 1923 argumenterade Elin Wägner för Europas förenta stater, konstaterar Per Wirtén i sin bok Europa ständigt detta Europa. Elin Wägners förlorade kärlek. Per Wirtén berättar om den intellektuella tänkaren Elin Wägner och han lyckas bevara det kaos och den motsägelsefullhet som ett liv rymmer. Var och en av böckerna bidrar till en fördjupad kunskap och förståelse för en komplex och betydelsefull författare och intellektuell under första halvan av 1900-talet.

Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond har till ändamål att genom utdelande av stipendium understödja sakprosa och populärvetenskapligt berättande om i första hand kvinnor och den kvinnliga erfarenheten i dåtid och nutid.

Den besvärliga Elin Wägner

85 kr239 kr
Elin Wägner var långt före sin tid och det är först nu som tiden hunnit ifatt henne. Som en av Sveriges viktigaste författare under 1900-talet är hon framförallt ihågkommen för klassiska romaner som Norrtullsligan och Pennskaftet. Men inte minst var hon civilisationskritiker.

Wägner utmanade sin samtid, och ansågs besvärlig. Hon var en hård moralist som krävde det omöjliga av sin omgivning – kampen för rösträtten, freden, kärleken och miljön skulle gå före allt annat.

Journalisten och författaren Ulrika Knutson har skrivit en engagerad och skarpsinnig bok om Elin Wägner, som tar fasta på hennes mer okända sidor. Det är ett modernt porträtt som berör högaktuella ämnen, som sexuella trakasserier och miljöförstöring. Man kan inte låta bli att undra vad Elin Wägner hade tyckt om me too-uppropet och Greta Thunbergs miljöaktivism?

Ulrika Knutson är en välkänd radioröst och journalist som tidigare har skrivit boken Kvinnor på gränsen till genombrott. Biografin om Elin Wägner är hennes efterlängtade litterära comeback.