Artiklar

Vad är en valkyria?

Vad är en valkyria?
Möjligtvis var ordet valkyria från början en omskrivning för de övernaturliga kvinnor, ibland kallade diser, som deltar i krig och väljer ut vilka som ska dö. Med tiden har de kommit att uppfattas som en egen kategori varelser.

Valkyriorna bistår Oden i strid. De sägs befinna sig på eller i närheten av krigsplatser för att avgöra slagen och ta hand om fallna krigare. Dessa förs vanligtvis till Valhall och blir enhärjare, Odens krigare som ska hjälpa till i den sista striden vid Ragnarök. Många valkyrior har namn som anknyter till vapen och kamp. Som exempel kan nämnas Hild och Gunn, som båda betyder strid, och Geirskögul, som troligen betyder spjutskakare.

Valkyrior är vanliga i sagorna. I vissa versioner beskrivs de som gudomliga, stridbara kvinnovarelser, men andra gånger är de snarast sköldmör. Mest känd är valkyrian Brynhild, som blir Sigurd Fafnesbanes svikna älskade, och som tar en grym hämnd för sveket i Völsungasagan. Hennes historia spelar en stor roll i Wagners operasvit Nibelungens ring som baseras på sagan.