Författare

Vi gratulerar Set Mattsson som mottagit stipendium från Sveriges Författarfond

Vi gratulerar vår författare Set Mattsson, som har mottagit ett större arbetsstipendium från Sveriges Författarfond. Set Mattsson har skrivit ett flertal kritikerrosade kriminalromaner om 40- och 50-talets Malmö, och i nuläget skriver han på sin sjätte bok. 
Den klassiska frågan: hur känns det? 
– Det är givetvis roligt, men också lite överraskande. Precis som i bokbranschen i övrigt är konkurrensen om stipendierna tuff med många sökande. Jag vill gärna också se stipendiet som ett erkännande av mitt arbete vilket gör det extra roligt.
Vad kommer du använda pengarna till? 
– Det har jag inte bestämt än, men jag har idéer till kommande böcker som kräver research utomlands. Så en del av pengarna kommer nog att gå till resor.
Nästa år kan läsarna se fram emot en ny bok om kriminalöverkonstapel Douglas Palm. Den har ännu ingen titel, men kan du berätta lite om handlingen i den? 
– Jag vill inte avslöja så mycket i nuläget, men den spelar sig under sommaren 1955. En sommar som i likhet med den vi själva upplevde i år var rekordvarm. Även romanens tema har paralleller till vår egen tid. Jag kan också berätta att Douglas Palm faktiskt har bytt titel, i den nya romanen är han första kriminalassistent.

Hyllad för sina historiska kriminalromaner.

Set Mattsson är utbildad sjuksköterska och journalist. Under lång tid närde han en dröm om skrivandet, och 2010 sökte han sig till Författarskolan i Lund. Här kunde skrivandet ta fart på allvar, och Set skrev entusiastiskt på en kriminalhistoria som utspelade sig i 40-talets Malmö. Passionen för historia fick också äntligen sitt utlopp.

Malmöskildringen blev Set Mattssons slutmanus på utbildningen, och när den var klar gick han raka vägen till Historiska Media för att testa sina chanser att bli utgiven. Redan några sidor in i manuset förstod vår förläggare att detta var något alldeles särskilt. Vilken historisk tonträff! Vilka karaktärsskildringar! Och vilken spännande story!

2012 utkom debutromanen Ondskans pris, som mottog mycket fina recensioner. Sedan dess har vi fått fortsätta följa kriminalöverkonstapel Douglas Palm i 40- och 50-talets Malmö i de kritikerrosade romanerna Svekets offer, Fruktans tid, Kvinnan vid kanalen och Ett hemligt liv. Set Mattsson har även skrivit en uppmärksammad fristående roman om danska judars flykt till Sverige under andra världskriget: Så länge min bror andas.